«

»

aug 01

Dievčatá z Bukoveckej sa vrátili z tábora v Bernecebaráti

Majú na čo spomínať

Kika, Lenka, Zuzka B.,  Zuzka L., Sofia,  Sabinka, Lucka – to bolo sedem dievčat  zo Základnej školy na Bukoveckej ulici, ktoré spolu s riaditeľkou školy PaedDr. Zuzanou Zajacovou strávili viac ako týždeň  v medzinárodnom umeleckom tábore v Bernecebaráti  v Maďarsku.  Pozvanie dostali  vďaka  partnerským kontaktom našej mestskej časti s  XV. obvodom Budapešti.

 

Včera sa výprava po viac ako týždni vrátila domov. S akými zážitkami, poznatkami, čo sa im páčilo a čo nie?,  to boli otázky, ktorými sme školáčky zasypali. „Baby“ sa zhodli  na tom, že od ubytovania  možno čakali čosi viac, bývanie v drevených domčekoch neposkytovalo to pravé orechové. Aj jedlo nebolo vždy podľa ich predstáv.  Drobné negatíva však vynahradil pobyt
v prírode, krásne okolie a fantastickí ľudia. Či už to boli animátori alebo ostatní účastníci tábora.
S niektorými sa dievčatá vedeli dohovoriť anglicky, takže si vyskúšali svoje jazykové znalosti,
s inými pomohli tlmočníci alebo ruky a pantomíma.

 

Tu sú odpovede na otázky:

1.Čo sa mi tu páčilo?

2. Ako sa naplnili moje očakávania?

 

Kika: 

Čo sa mi páčilo? Keramika, párty, prostredie, dni plné šťastia a trochu aj chlapci.

Moje očakávania sa naplnili.

 

Lenka:

Predstavovala som si dni plné hier, zábavy, mnoho nových poznatkov. Spočiatku sa mi zdalo všetko ťažké, no keď som sa trochu posnažila, začalo  to byť jednoduchšie. Veľmi sa mi páčila výroba keramiky a z ľudskej stránky vzájomná pomoc. Veľmi mi to všetko bude chýbať.

 

Zuzka B.

Pekná bola prehliadka Budapešti, program animátorov a milí ľudia, lúčenie bolo dojemné.

Moje očakávania sa splnili čiastočne, páčilo sa mi tvorenie, zábavný program, nakupovanie a super spoločnosť.

 

Zuzka L.:

Párty, práca s drevom, chlapci.

Splnili sa dobre.

 

Sofia:

Veľmi sa mi páčil program, hry, spievanie po maďarsky a skvelí animátori.  Bolo to tu iné ako som očakávala. Ale dobré. Celý týždeň prebiehal skvelo. .Na začiatku sme sa báli, ako všetko bude, ale postupne sme sa skamarátili. Animátori boli úžasní, priateľskí a s niektorými sa dalo po anglicky rozprávať. Pri táboráku sme odovzdali darčeky, opekali, spievali maďarské piesne a všetko to malo takú zvláštnu atmosféru – každý plakal.

 

Sabinka:

Obávala som sa ľudí aj ubytovania. Ani neviem ako, ale všetko sa zmenilo k lepšiemu. Začalo sa to aktivitami, ktoré pre nás pripravovali animátori,  vďaka ktorým sme sa lepšie spoznali a zblížili. Potom sme začali vyrábať veci, ktoré boli veľmi pekné a ich výroba bola úžasná. Vyskúšala som od vyšívania až po prácu s drevom všetko. Tento tábor som si neskutočne užila. Najviac mi budú chýbať ľudia, lebo takých len tak hocikedy nestretnem. Som vďačná, že som tu mohla byť, že som mala možnosť spoznať úžasných ľudí, spoznať nové techniky, a hlavne som sa zabavila a užila si to najviac ako sa dalo.

 

Lucka:

Môj prvý dojem bol zvláštny, ale po prvom dni som úplne zmenila názor. Po prechádzke po okolí tábora, v lese a pri potoku to bolo niečo úžasné. Niečo, čo vo mne vzbudilo pocit, ktorý som doteraz neprežila. Najviac na tomto tábore sa mi páčila atmosféra, ľudia s úžasným srdcom, úsmevom na tvári a pozitívnou energiou. Večery boli plné energie a lásky, boli sme ako rodina. Objavili sme
v sebe skrytý talent. Pri práci s drevom som dokázala niečo, čo som ani netušila. Vyrobila som si soľničku, lyžicu, prívesky, perá.