«

»

sep 06

Jazerný maratón bol už po deviatykrát

Beh si získava stále viac nadšencov

Jazero 0Začalo sa to maratónskym behom v Novom Meste nad Váhom, na ktorý chodievalo veľa bežcov z Košíc. Keď sa maratón pred rokmi zrušil, košickí nadšenci zdolávania kilometrov  si sklamane povzdychli: A čo teraz…?  Košičan Peter Buc, ktorý je známym maratóncom  (na svojom konte má k dnešku viac ako 130 zdolaných maratónskych tratí), si povedal, že takto to nemôže ostať. S niekoľkými kamarátmi a rodinou zasadli a vyhútali, že ako prípravu na ten veľký a svetovo známy Medzinárodný maratón mieru, budú organizovať v našej mestskej časti „menší maratón“ pod názvom Jazerný maratón.

„Pred pár dňami sme pripravili v peknom prostredí jazerského sídliska už jeho deviaty ročník.

Opäť si prišlo zabehať veľa ľudí.  Od tých mladších až po pánov seniorov, ktorí sa stále nedokážu vzdať krásy z pohybu, prekonávania kilometrov i seba samého,“ naznačuje Peter Buc, prečo sa tento menší maratón ujal a dnes naň prichádzajú ľudia z celej republiky. Sem – tam „dobehne“ aj niekto zo zahraničia, pretože všetci vedia, že prísť môže ktokoľvek, uvítajú každého. Beh si, čo je úžasné, získava stále väčšiu obľubu a popularitu aj preto, že je doslova psychohygienou, predovšetkým pre hlavu. Počas zdolávania kilometrov sa dá všeličo premyslieť, zvážiť. Nikde pritom nie je určené, že každý musí zabehnúť 42 km a 195 metrov. Dĺžku trate si bežec vyberá sám. Možno aj o to viac sa Košice stávajú maratónskym mestom s pribúdajúcimi nadšencami behu. „Sme radi počtu bežcov, i tým, ktorí nás morálne či finančne podporujú. Za takúto pomoc patrí naša vďaka aj jazerskej starostke Lenke Kovačevičovej, ktorá, keďže sa aj sama občas do bežeckých aktivít zapojí, tomuto druhu športovania fandí a podporuje ho.

V tomto 9. ročníku si víťazstvo vybojoval Erik Onofrej z O5 BK Furča Košice časom
3:15:12 hod pred Vladimírom Baloghom  z TJ  Obal Servis Košice s časom 3:23:35 hod.
Na 3. mieste dobehol Tibor Spišák z Košíc s časom 3:55:01 hod. Medzi ženami vyhrala Eva Seidlová z AK Tlmače časom 4:22:35 hod, ktorá je pravidelnou účastníčkou Jazerného maratónu. Druhá skončila Eva Kissová z Konštrukta Košice časom 4:55:55 hod.

Kto vyhrá na jubilejnom 10. ročníku? Uvidíme.

Jazero 1 Jazero 2 Jazero 3 Jazero 4 Jazero 5 Jazero 6 Jazero 7 Jazero 8 Jazero 9