«

»

júl 06

Na jazere bol Deň vodných športov

Minulý rok mal Deň vodných športov v Košiciach 2017 – Water sports open day 2017 na jazere v našej mestskej časti premiéru. Už vtedy od návštevníkov zazneli hlasy, že by sa také niečo mohlo organizovať častejšie. Človek predsa nemá hocikedy možnosť na jednom mieste dostať informácie o viacerých vodných športoch a niektoré plavidlá si aj odskúšať.

 

 

A to ešte pod dozorom naslovovzatých odborníkov. Tento rok sa preto znovu spojilo viacero organizátorov a Deň vodných športov s podtitulom Spoznaj vodné športy sa znovu uskutočnil. Pri jazere boli prezentované jachting, windsurfing, wakeboarding, paddleboarding, kayaking, rafting. Najväčšiu radosť z podujatia mali popri organizátoroch školáci, ktorí si bez strachu sadali hlavne do kajakov a kanoe.

„Nie je to tak dávno, čo sme mali problém s mladou generáciou, ktorá by nás, starších, pomaly v týchto športoch nahradila,“ otvorene priznal Ing. Pavol Lopuchovský. Je predsedom klubu jachtingu pri Akademiku Technickej univerzity, a zároveň bol manažérom projektu cezhraničnej spolupráce mládežníckeho športu medzi Ukrajinou a Nórskom. „V poslednom období sa to predsa len zlepšilo, pribudlo desať či jedenásť šikovných chlapcov i dievčat, ktorí sa chcú tomuto druhu športu venovať.“ Bez podpory rodičov by podľa neho žiaden z vodáckych športov nemohol dobre fungovať. Ideálne je, ak sú v rodine pre niektorý vodný šport zanietení aj rodičia. Potom sú to doslova rodinné pobytové podujatia, takže nielenže je rodina spolu, čo dnes v mnohých chýba, ale trávia čas užitočne – športom. A ten by mal byť podstatnou súčasťou života každého človeka.