«

»

máj 13

Košické Benátky prvýkrát na našom jazere

1Už je to dávno, čo sa na vode jazera odohrala námorná bitka medzi posádkou lode vtedajšieho primátora mesta Rudolfa Schustera a zlodejskými pirátmi. Darmo sa piráti snažili, loď hlavy mesta nepotopili a jeho sprievod nezajali.

 

O čosi podobné sa v rámci Dňa mesta Košice usilovali počas Košických Benátok
na jazerskej vode Vikingovia a praví pltníci z Pienin. Tí prví sa plavili na lodi zhotovenej
a reprezentujúcej Centrum voľného času z Orgovánovej ulice a pravých pltníkov z Pienin si ako odbornú pomoc pri plachtení zabezpečila na svoju loď Základná škola J. Urbana z Jenisejskej ulice. Za školy bola jedinou. Nie však za nás, pretože loď v podobe majestátnej labute sme mali aj my, mestská časť, a vlastné plavidlo si zhotovili a na vodu sa s ním odvážili i naši seniori z Denného centra. Primátor Richard Raši a jeho námestníčka Renáta Lenártová sa uspokojili s loďkou na vlastný nožný pohon.

Košické Benátky, ktoré boli súčasťou Dňa mesta Košice, a po prvýkrát sa diali u nás
na Jazere, navštívili tisícky návštevníkov. Obdivovať a tlieskať mohli viac ako dvadsiatke plavidiel rôznych tvarov a z rozličných materiálov (fantázii sa medze nekládli), ktoré
na vodu vyplývali. Hoci pri niektorých plavidlách to vyzeralo, že už už skončia na dne jazera, potápačov ani záchranárov volať nebolo treba. Všetci to prežili. Prvé miesto
so svojím plavidlom obsadil Detský domov z Podolinca, druhé miesto si vyplávala Košická záchranka, tretia bola ZŠ J. Urbana. Ešteže tak, lebo naše dve ďalšie lode nezabodovali. Nevadí. Hlavne, že bolo veselo. K dobrej nálade a na spestrenie kultúrnym programom prispeli účinkujúci z našej mestskej časti. Bodkou za plavbou lodí a lodičiek bol pestrofarebný ohňostroj.

2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15 16 17