«

»

apr 24

Voľby Europarlament

Voľby do Európskeho parlamentu sa budú pre volebné obdobie 2024 – 2029 konať na Slovensku v sobotu 8. júna 2024 od 7.00 hod. do 22.00 hod.

  • PODĽA ČOHO SA VOLIA EUROPOSLANCI?

Kandidáti sa o post europoslancov uchádzajú na kandidátkach národných politických strán.

  • AKO VOLÍME EUROPOSLANCOV NA SLOVENSKU?

Na Slovensku volíme poslancov do Európskeho parlamentu preferenčným hlasovaním na volebných lístkoch. Každý si môže vybrať lístok JEDNEJ národnej strany, na ktorom ZAKRÚŽKUJE NAJVIAC DVOCH KANDIDÁTOV alebo ho môže odovzdať prázdny (čím odovzdá hlas strane ako-takej a zostáva zachované poradie kandidátov tak, ako ho mala strana na kandidátnej listine).

  • KTO MÔŽE VOLIŤ?

Osoby staršie ako 18 rokov, ktoré sú občanmi SR alebo iného členského štátu EÚ s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj osoby, ktoré sú občanmi SR, hoci tu nemajú trvalý pobyt a ani v inej krajine EÚ. Ak ale ide o občana SR s trvalým pobytom v inom členskom štáte Európskej únie, môže voliť iba tam a tých poslancov, ktorí kandidujú za krajinu, v ktorej žije (napr. ak má trvalý pobyt v Česku, môže v ČR voliť českých poslancov).

  • KDE MOŽNO VOLIŤ?

Volí sa vo volebnej miestnosti podľa adresy trvalého bydliska – oznámenie vám doručíme do poštovej schránky. Ak nemôžete na tomto mieste voliť, máte možnosť požiadať miestny úrad o vydanie hlasovacieho preukazu, ktorý umožňuje voliť v akomkoľvek volebnom okrsku na Slovensku. Hlasovací preukaz vydávame od 24. 4. 2024. Osobne oň možno žiadať do 7. 6. 2024, písomne do 20. 5. 2024 a elektronicky do 20. 5. 2024.

Ak občan SR nemá na Slovensku trvalý pobyt a v deň volieb sa na Slovensku zdržiava, môže voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti po predložení slovenského cestovného pasu.

  • ČO MUSÍ VOLIČ PREDLOŽIŤ KOMISII?

Občianskym preukazom alebo pobytovým preukazom občana EÚ. Ak máte voličský preukaz, predložíte ho s dokladom totožnosti. A ak ide o občana SR bez trvalého pobytu na Slovensku či iného členského štátu EÚ, predkladá cestovný doklad a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.