«

»

jún 07

OD PONDELKA 7.6. JE RESPIRÁTOR POVINNÝ V INTERIÉRI UŽ LEN V 9 OKRESOCH

Ide o 3 červené okresy: Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto, Myjava a 6 ružových okresov: Bardejov, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Trenčín.
  • V exteriéri je tu povinné prekryť si ústa a nos respirátorom, rúškom, šálom alebo šatkou. Výnimka je, ak ste od ostatných osôb, s ktorými nežijete v jednej domácnosti, viac ako 5 metrov.
  • V reštaurácii je konzumácia jedál a nápojov možná v týchto okresoch naďalej len na terase.

  • V ostatných okresoch je situácia lepšia s voľnejšími pravidlami: máme dokonca už prvé dva okresy v zelenej farbe, 39 okresov je žltých a 29 okresov je v oranžovej farbe.
  • V týchto okresoch je možné v interiéri nosiť rúško miesto respirátora, v exteriéri je v nich povinné prekrytie nosa a úst len na hromadných podujatiach.
  • Povolená je konzumácia vo vnútri reštaurácie.
  • Sme nesmierne radi, že po ťažkom období máme za sebou sériu pondelkov s pozitívnymi správami. K ďalšiemu zlepšeniu situácie s pandémiou koronavírusu môže prispieť každý z nás dôsledným dodržiavaním nastavených pravidiel. Ak môžete, prihláste sa tiež na očkovanie.
ROZDELENIE OKRESOV
Zelené krúžky na mape znázorňujú okresy, v ktorých sa situácia zlepšila v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.
  • Stupeň monitoring: Šaľa, Turčianske Teplice
  • I. stupeň ostražitosti: Bratislava I.-V., Brezno, Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Sabinov, Senec, Stropkov, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Zlaté Moravce
  • II. stupeň ostražitosti: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Levice, Liptovský Mikuláš, Medzilaborce, Námestovo, Piešťany, Poprad, Považská Bystrica, Rimavská Sobota, Rožňava, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Svidník, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina, Zvolen
  • I. stupeň varovania: Bardejov, Nové Mesto nad Váhom, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Trenčín
  • II. stupeň varovania: Banská Štiavnica, Kysucké Nové Mesto, Myjava
VŠETKY VYHLÁŠKY NA JEDNOM MIESTE AJ S VYSVETLENÍM
(rúška a respirátory, prevádzky, podujatia, domáca izolácia, hranice)
Na webe Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky:
SKONTROLUJTE SI JEDNÝM KLIKOM FARBU SVOJHO OKRESU A PRAVIDLÁ V ŇOM
Ponúka to aplikácia od Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. https://a.gov.sk/
KDE JE EŠTE POTREBNÝ NEGATÍVNY TEST NA SLOVENSKU
CESTOVNÝ SEMAFOR
Platí od 31. mája a rozdeľuje štáty podľa rizikovosti do troch farieb.
SPOLOČNÉ PRAVIDLÁ PLATNÉ PRE PRÍCHOD ZO VŠETKÝCH KRAJÍN
  • Najneskôr bezprostredne pri vstupe na územie SR sú osoby povinné registrovať na http://korona.gov.sk/ehranica a byť schopné preukázať sa na požiadanie potvrdením o registrácii pri vstupe aj počas pobytu na území SR.
  • Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí predtým zároveň vyplniť formulár na https://www.mindop.sk/covid/.
  • Ak sa po návrate zo zahraničia u niekoho objavia príznaky COVID-19, je povinný to ohlásiť svojmu všeobecnému lekárovi či pediatrovi; ak na území SR lekára nemá, nahlási to lekárovi príslušného samosprávneho kraja.
ROZDIELNE PRAVIDLÁ PRE PRÍCHOD ZO ŠTÁTOV V ZELENEJ, ČERVENEJ A ČIERNEJ FARBE (KARANTÉNA, TESTOVANIE, VÝNIMKY, PENDLERI A ĎALŠIE SKUPINY ĽUDÍ)
Detailne sú vysvetlené na FB ÚVZ SR.
ODKAZ NA VYHLÁŠKU O HRANICIACH
Zdroj : Ministerstvo zdravotníctva SR