«

»

aug 20

Majme na pamäti udalosti z 21. augusta 1968

V stredu 21. augusta si pripomíname 51 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie bývalého Československa. Vojenská invázia spojeneckých vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy – Sovietskeho zväzu, Maďarska, Poľska, Bulharska a Nemeckej demokratickej republiky znamenala následnú vojenskú okupáciu československého územia a zvrátenie prebiehajúcich demokratizačných reforiem.

Tiež bola streda – 21. august 1968 – keď cudzie vojská obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Na územie Československej socialistickej republiky vstúpili už v utorok pred polnocou a 21. augusta o 2:00 ráno na Ruzyňskom letisku v Prahe pristala prvá výsadková jednotka. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna vojakov spojeneckých vojsk a okolo 6 000 tankov.

Najvyšší predstavitelia Československa ako napr. Alexander Dubček či Josef Smrkovský boli zatknutí. Verejnosť v priebehu prvého týždňa vyjadrovala silný odpor k tomuto konaniu armád tzv. spriatelených krajín. Uskutočnili sa protesty občanov, ktoré viedli vo viacerých mestách k pouličným stretom, avšak čs. armáda do nich nezasiahla.

Predstavitelia Československa podpísaním Moskovského protokolu 26. augusta legalizovali pobyt spojeneckých vojsk, čo následne znamenalo zmarenie nádeje na lepší a slobodnejší život a po okupácii nastala tvrdá doba normalizácie. Invázne jednotky Sovietskej armády zostali v našej krajine až do roku 1991.

Občania si v ten deň mysleli, že sa začala vojna. Mali strach, ale odpor voči okupantom bol väčší. Masívne dávali najavo svoju nespokojnosť. Len v našom meste bolo 9 obetí invázie a množstvo ľudí bolo zranených. Pamätná tabuľa obetí tragického „Augusta 68“ v Košiciach je na Hlavnej ulici na budove, kde dnes sídli banka.

Pamätajme na tieto tragické udalosti, spomínajme na tých, ktorí pri „bratskej pomoci“ prišli o život. Nedovoľme, aby bola demokracia porazená a slobodný život nech ostáva hodnotou, ktorú si budeme vždy vážiť a chrániť.

Zdroj: Wikipédia