«

»

aug 06

Pozvánka z Výmenníka Važecká

Multižánrový festival Prienik ponúkne spojenie prírody s mestom

Korene a hviezdy. Makrokosmos i mikrokosmos. Nebo a zem. Príroda a mesto. Spájanie. Aj o spojeniach a protikladoch bude Festival Prienik, ktorý sa uskutoční 10. a 11. augusta vo Výmenníku Važecká. Návštevníkov festivalu čaká najmä pozorovanie hviezd, čajovňa, občerstvenie, koncert, prednášky a ďalšie sprievodné podujatia.  Prvý ročník Festivalu Prienik bude pri príležitosti padania Perzeidov, ktoré sú v auguste najviac viditeľné i voľným okom.

 

 

 

Piatkový program festivalu spestria od 17.00 hodiny Rozpravy o Perzeidoch, hviezdach a Mesiaci. Perzeidy sa ľudovo nazývajú slzičky svätého Vavrinca, a preto nebude chýbať ani prednáška o minulosti, histórii a o svätom Vavrincovi. Spolu s prednáškou a diskusiou bude fungovať čajovňa „Prienik“, ktorá ponúkne liečivé byliny na ochutnávku a poskytne poznatky o daroch Zeme. Od 19.00 hodiny zahrá kapela Universum Project. Pre návštevníkov bude pripravený v piatok aj v sobotu astroteleskop, cez ktorý sa zadívajú od 20.00 hodiny na hviezdy a vesmír.

Každý,  kto môže, mal by doniesť „čosi na koštovku“ zo zásob –  domáci chlebík, koláčiky, ovocie, zeleninu či čokoľvek iné a chutné.

Sobotný program festivalu

V sobotu od 10.00 hodiny Čajovňa Wuppertálska prinesie produkty pochádzajúce z komunitnej záhrady Vymenníka Wuppertálska. Hlinené dielne s Ester na tému „Štyri živly“ začnú od 13.30 hod. Ester predstaví sily, ktoré stvorili náš svet a ukáže, ako sa s nimi dá pracovať.

Pokračovať sa  bude hrou „dračí doupě“ a rýchlokurzom kreslenia fantasy postavičiek. Spolu s „čarodejníkom“  Melkorom vstúpia návštevníci od 16.00 hodiny do čarovnej krajiny, stanú sa tým, čím chcú byť a možno  v sebe opäť objavia dieťa.  Spoločne  si tiež zaimprovizujú hrou na handpanoch a večer nich čaká pozorovanie hviezd.

Vstup na podujatie je voľný.

V prípade nepriaznivého počasia sa festival presúva do interiéru výmenníka.  Hviezdy sa dajú pozorovať iba za jasnej oblohy. Aktuálne informácie sú vo facebookovej udalosti Prienik | festival na strecheKontakt: Dominika Nazarejová / kultúrny mediátor Výmenníka Važecká

0908 965 243 / dominika.nazarejova@k13.sk