«

»

júl 19

V dennom stacionári bol Pohybový deň Viktora a jeho kamarátov

Veľmi skoro vytvorili rodinu priateľov

Domov sociálnych služieb DOMKO, Klub Forresta Gumpa, n. o., Autistické centrum Rubikon, n. o., aj Súkromná základná škola z Galaktickej ulice, všetci z Košíc, a tiež Francesco – regionálne autistické centrum Prešov a košický Denný stacionár Tvoja šanca ako organizátor. Šesť zariadení s päťdesiatkou klientov, to boli účastníci prvého ročníka Pohybového dňa Viktora a jeho kamarátov.

Nekaždodenný názov a ešte nekaždodennejšie bolo podujatie pre klientov spomínaných zariadení od 18 do 30 rokov, ktorí síce majú zdravotný hendikep, ale ten nie je prekážkou im prispôsobeným disciplínam športovať a ukázať, čo vedia a dokážu.

Športový deň na pôde stacionára Tvoja šanca na Galaktickej ulici pozostával zo šestice disciplín. Bola medzi nimi nórska chôdza (prechádzka s trekingovými palicami), hádzanie petangovými guľami do kruhov na presnosť, aj na vzdialenosť, a tiež skúšky zmyslových orgánov – čuch, hmat, vnem, chuť. Pri čuchu napríklad boli pred súťažiacimi prikryté škatuľky, v každej niečo iné, a privoňaním mali uhádnuť, čo sa v nich skrýva. V jednej bola vôňa citróna, v druhej levandule, v tretej octu, vo štvrtej klinčekov…. Pri hmate na nich čakali črepníky, tiež v každom niečo iné – fazuľa, šošovica, ihličie, šišky, a hmatom určovali, čo tam je. Pri chuti paličkou ponorenou do pohára tipovali, či je v ňom kečup, pikao, džem, horčica. Náročná bola i disciplína vnemu, ktorá by dala zabrať i nejednému zdravému človeku. Mali totiž hádať vlajky alebo hlavné mestá štátov. Odmenou pre všetkých, (nikto nebol prvý ani posledný), boli balíčky s kresliacimi potrebami a medaily v podobe korytnačiek.

„Nechcem, aby to vyznelo, že ich prehnane chválim, ale všetci boli úžasní. Zapájali sa, do disciplín dávali všetko. Krásne bolo, že súťažili ako tímy, nie jednotlivci, a preto, keď to jednému išlo ťažšie, ostatní mu pomáhali a zo srdca ho povzbudzovali. Pohybové aktivity na hudbu i záverečná „diskotéka“, ku ktorej spevom prispeli Katka Kamencová Moana a Rafael Akopjan, boli zaslúženou odmenou za ich neopísateľné výkony,“ zhodnotili podujatie riaditeľka stacionára Katarína Hermely a Štefan Jambrich. I keď sa u nich zišli klienti z viacerých zariadení, ktorí sa dovtedy nepoznali, veľmi skoro vytvorili veľkú rodinu priateľov. „Aj preto sme presvedčení, že toto nebolo posledné spoločné podujatie. Najmä medzi nami a autistickým centrom z Prešova i košickým Klubom Forresta Gumpa to vyzerá na výrazné nadviazanie partnerstva. Podujatie podporilo aj mesto Košice,“ dodala Katarína Hermely.