«

»

jan 16

Dobrá myšlienka sa zrealizuje v Kulturparku

Uháčkujte chobotničky pre bábätká

Posledný januárový deň organizujú Výmenníky v Kulturparku hromadné a verejné háčkovanie chobotničiek pre predčasne narodené a choré bábätká z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Zapojte sa aj vy do dobrej veci a spoločne s ostatnými uháčkujte chobotničky. Podujatie bude v Kulturparku posledné januárové popoludnie (31. januára) od 14:00 do 18:00 hod a zapojiť sa doň môže ktokoľvek: profíci aj amatéri. Začiatočníkom bez skúseností s háčkovaním pomôžu dobrovoľníčky, ktoré im ukážu základné techniky. Témou háčkovania sú spomínané chobotničky, ktoré poputujú bábätkám na Neonatologické oddelenie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Prečo chobotničky?

Preto, lebo práve tie sa používajú v inkubátoroch novorodeniatok, aby odpútali pozornosť detičiek od rôznych káblov, ktoré majú okolo seba. Predčasne narodeným deťom háčkované chobotnice evokujú pupočnú šnúru – neťahajú potom hadičky, hrajú sa s chápadlami, hračky sú mäkké, neublížia si nimi. V Dánsku, krajine pôvodu tohto nápadu, sú už publikované výsledky vplyvu na predčasne narodené deti – deti mali pravidelnejší srdečný tep, lepšie dýchali, mali väčšiu hladinu kyslíka v krvi.

Čo si so sebou na stretnutie doniesť?

Háčik číslo 2,5 – 3. Priadzu a náplň nie, tie budú k dispozícii.

Ak sa chcete zapojiť, svoju účasť potvrďte mailom na hackovane.grafity@gmail.com,
aby organizátori vedeli, koľko majú pripraviť materiálu na háčkovanie.

Ak nemôžete prísť, ale chcete sa zapojiť, napíšte mail na hackovane.grafity@gmail.com. Obratom vám príde návod  ako chobotničku doma zhotoviť. Potom ju organizátorom pošlete,  nech sa aj tá vaša dostane k niektorému dieťatku.

Viac informácií je na facebooku v udalosti s názvom Benefičné háčkovanie – chobotničky pre bábätká.