«

»

júl 13

V Košiciach sa predstavili takmer všetci držitelia svetových rekordov

 

1Uplynulý víkend
sa na jazerskej vodnej ploche za účasti viac ako 50 športovcov z 8 krajín –   Bielorusko, Česko, Holandsko, Izrael, Nemecko, Rakúsko, Rusko
a Slovensko – konalo 2. kolo Svetového pohára
a Mládežnícky pohár
v kategóriách juniorov do 15 a do 19 rokov.

 

Vo viacerých, a nielen finálových jazdách, to bolo úžasné divadlo. V mužskom slalome
sa o víťazstvo pobili Izraelčan Levi Aviv s Rakúšanom Pugstallerom. Na tretej pozícií skončil náš Alexander Vaško ml. V akrobatickej jazde svoje umenie predviedli svetový rekordér Ilya Labkovich a Artem Morozov, ale aj domáci jazdec a slovenský reprezentant Alexander Vaško ml. i Juraj Kerpčár ml. Po páde najväčšieho favorita Ilyu Labkovicha sa Alexander umiestnil na druhej
a Juraj na tretej priečke.

Irina Turets – držiteľka svetového rekordu v skokoch (49,90 metra) –  bola najbližšie k tomu, aby na košickom jazere vznikol nový zápis o svetovom rekorde. K maximu jej chýbal jediný meter, keď zvíťazila výkonom 48,90 metra. Druhá skončila jej kolegyňa z reprezentácie Olga Pavlova, tretia bola Hana Streltsová. V ženskom slalome zvíťazila favoritka a svetová rekordérka nemecká reprezentantka Jana Wittenbrock. V akrobatike boli jasnými favoritkami bieloruské lyžiarky, nakoniec prekvapila najmladšia z nich Katarína Kisialova, keď zvíťazila pred Hanou Streltsovou
a Irinou Turets.

Súťaž vyvrcholila skokmi mužov a priniesla veľké prekvapenie, keď na výške mostíka 165 cm zaletel Artem Morozov z Bieloruska v poslednom treťom pokuse na hranicu 57,90 metra. Držiteľovi svetového rekordu (64,70 metra) Alexandrovi Vaškovi ml. na vyššom mostíku 180 cm nevyšiel ideálne ani jeden zo série finálových skokov a výkonom 56,60 metra skončil na druhom mieste. Na stupienok s číslom tri sa postavil ďalší slovenský reprezentant z piešťanského vodnolyžiarského klubu Nikolas Wolf.

 

Youth Cup Košice 2016

 

Súčasťou svetového pohára bola súťaž mladých juniorov v kategóriách dievčat a chlapcov do 15 a do 19 rokov. Ani tu sa slovenskí pretekári z košického Trixenu nestratili.

V disciplíne slalom zvíťazili Karin Boříková a Samuel Saxa. Lucka Fedorová skončila na druhej a Daniel Vaško na tretej priečke. Zatiaľ svoju najlepšiu jazdu zašiel aj Tobias Zambory, keď si vôbec po prvýkrát vyskúšal skrátené 16-metrové lano. Skončil na štvrtom mieste. Nike Csokásovej síce slalom nevyšiel, sú to ale ešte mladí pretekári, ktorí majú všetko pred sebou. V akrobacii sme sa museli skloniť pred umením bieloruských športovcov. Ale aj tak Karin Boříková získala striebro a Daniel Vaško bronz. V adrenalínovej disciplíne skoky kraľovali bieloruskí reprezentanti.

Naši pretekári zaznamenali mnoho osobných rekordov, a popri tom mohli vidieť krásne a hodnotné výkony svojich vzorov v súťažiach Svetového pohára.

Celá súťaž dopadla na výbornú, čo potvrdili chvály vedúcich jednotlivých výprav, športovcov i divákov a fanúšikov, ktorí sa na jednotlivé zápolenia prišli pozrieť a vytvorili skvelú atmosféru.

Podujatie podporili viacerí partneri, medzi inými i jazerská mestská časť.

2345678910