«

»

apr 12

Jazerská kvapka krvi určite niekomu pomôže

1 Sanitka a zdravotníci väčšinou neveštia nič dobrého, lebo sú zväčša tam, kde niekto súrne potrebuje ich pomoc. Hoci boli nedávno aj pred miestnym úradom, ani vonku ani v jeho interiéri sa nič zlé nedialo.

 

 

Naopak, prostredníctvom košického pracoviska Národnej transfúznej služby SR (NTS) sme my ponúkli pomoc iným zorganizovaním Jazerskej kvapky krvi – dobrovoľného darovania vzácnej a životy zachraňujúcej tekutiny. Prišla takmer tridsiatka tých, ktorí sa rozhodli krv darovať. Niekoľkých zo záujemcov museli zdravotníci odmietnuť, pretože buď krv darovali nedávno, mali vysoký tlak alebo len pred pár dňami dobrali antibiotiká. To boli negatíva, ktoré im zabránili zapojiť sa do tejto vysoko humánnej akcie.
„Počas troch hodín sme sa nezastavili. Atmosféra bola úžasná a boli sme milo prekvapení, koľkí Jazerčania sa zapojili,“ spokojne hodnotila darovanie krvi a darcov MUDr. Adriana Slivková z NTS. „Boli medzi nimi prvodarcovia, napríklad 18-ročný Martin či o niečo staršia Silvia ale aj napríklad Ján Čigáš, pre ktorého to bol 114 odber, Ján Lancoš daroval krv 101-krát a rekordérom bol Martin Papcun, jemu odobrali vzácnu tekutinu po 144 raz.“ Rodina pána Martina prišla komplet, ale manželka krv darovať nemohla, no otec áno a dcérka Anka bola po celý čas pri ňom, lebo o pár rokov chce kroky rodičov nasledovať. Úplne prvým v poradí spomedzi darcov bol jazerský poslanec Michal Capcara, ktorého morálne podporovali viceprimátorka Renáta Lenártová i naša starostka. Krv darovala aj poslankyňa Mária Jokeľová. V októbri, aspoň podľa predbežnej dohody, by sa mal mobilný odber u nás zopakovať.

Kým dnu sa odoberala krv, na dvore sa viac ako 250 detí z našich materských
a základných škôl dozvedalo formou hier a zábavy nové veci súvisiace so zdravou výživou, životosprávou a poskytovaním prvej pomoci.
2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18