«

»

mar 09

Zomrel Marián Minarovič, generálny sekretár Únie miest Slovenska

Marián Minarovič

Únia miest Slovenska s hlbokým zármutkom oznamuje, že v piatok 4. marca 2016 vo veku nedožitých 70 rokov náhle zomrel generálny sekretár Únie miest Slovenska Marián Minarovič.

Spoluzakladateľ, čestný člen a generálny sekretár Únie miest Slovenska od roku 1994, sa narodil 28. mája 1946 v Bratislave. Bol jednou z vedúcich osobností novembrových zmien z roku 1989. Jeho hlavným životným poslaním a posolstvom bol boj za demokraciu, reformu verejnej správy a európske smerovanie Slovenska.

Radil sa k ideovým tvorcom koncepcie Reformy verejnej správy a od roku 1994 ju z pozície generálneho sekretára Únie miest Slovenska systémovo presadzoval.  Vymenovaný bol za vedúceho Komisie vlády SR pre územné a správne členenie SR a reformu verejnej správy. Stal sa koordinátorom prvej skupiny expertov (1991 – 1992) i koordinátorom Návrhu na nové územné a správne členenie SR založené na župnom princípe (1998). V roku 1993 sa stal zakladateľom a čestným členom Klubu primátorov SR, kde pôsobil vo funkcii tajomníka klubu. Presadzoval ideu integrácie Slovenska do Európskej únie, za čo mu v roku 1998 udelili Zlatú medailu M. R. Štefánika za európsku integráciu. Ako generálny sekretár Únie miest Slovenska presadil účasť slovenskej delegácie vo Výbore regiónov EÚ a v Kongrese miestnych a regionálnych samospráv (CLRA) v Štrasburgu.

Rozlúčka bude v piatok 11. marca o 11:15 hod. v Krematóriu v Bratislave.