«

»

aug 26

Diaľkoví plavci ovládli jazero

Jazero bolo v sobotu dejiskom súťaže v diaľkovom plávaní Jazerná desiatka. Spolu šesťdesiatdva diaľkových plavcov v horúcom počasí zdolávalo vodu na trati dlhej 10 km, 5 km, 3 km a 1 km. Preteky zorganizovala Slovenská plavecká federácia v spolupráci so Športovým klubom polície Košice, referátom športu mesta Košice a našou mestskou časťou.

Už od rána sa plavci rozvičovali, skúšali aj teplotu vody, aby do nej nakoniec vplávali. Bójami vymedzená trať bola dlhá kilometer, a tak sa v každej kategórii plával potrebný počet kôl. Najviac plavcov – až 30 – sa prihlásilo do kategórie na 5 km. Najrýchlejší bol Matej Antalík z Plaveckého klubu Nové Zámky, ktorý túto trať zvládol za menej ako hodinu – 56 minút a 21 sekúnd. Na dvojnásobne dlhej trati bola najrýchlejšia Michaela Diková z Bratislavy, ktorá preplávala 10 km za takmer 2 hodiny – 1 hod 59 minút a 38 sekúnd. Do vody skočili aj plavci, ktorí sa rozhodli zabojovať na kratších tratiach – 3 a 1 km. Víťazov dekorovala starostka našej mestskej časti Lenka Kovačevičová a prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek.

Príležitosť skúsiť si diaľkové plávanie mala aj verejnosť. Sprievodné podujatie Preplávaj jazero absolvovalo osemnásť plavcov a 1 psík. Zdolali vzdialenosť 720 metrov, čo je dvakrát šírka jazera. Najrýchlejšie sa na breh vrátila Eva Kanóczová z Michaloviec. Na bezpečnosť plavcov dávali pozor hasiči z Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, ktorí plavcov sprevádzali na člne.