«

»

apr 24

Bikesharing na našom sídlisku

Projekt využívania bicyklov do práce či na výlet

V našej mestskej časti sa dnes rozbehol projekt bikesharingu, ktorý je v testovacej prevádzke do 3. mája 2019 a jeho podstatou je jazdenie po meste i po blízkom okolí na dvojkolesovom dopravnom prostriedku. Spolu je na Jazere vytvorených 8 stanovíšť s kapacitou 80 bicyklov. Sú pri vstupe do Rekreačnej lokality Jazero od Čiernomorskej ulice, pri hrádzi pred splavom, pri pošte 12, za Materskou školou na Dneperskej ulici, pri OC Ural, pri kostole na Ladožskej ulici, na Poludníkovej ulici pri miestnom úrade a jazerskej stanici Mestskej polície a pri OC Važec. Postupne by sa mali do projektu zapojiť aj ďalší,a tak by mohlo byť v našom meste k dispozícii až do 1 000 bicyklov.

Postup pre jazdenie nie je náročný. Po jednoduchej registrácii v aplikácii “Verejný bicykel” odomknete bicykel načítaním QR kódu na riadidlách bicykla.  Po skončení jazdy bicykel zaparkujete na vhodnom a viditeľnom mieste tak, aby nezavadzal na chodníku alebo neblokoval cestu, a uzamknete mechanickým potiahnutím páčky na zámke zadného kolesa.Bicykel raz pípne a v aplikácii uvidíte info, že váš bicykel bol úspešne vrátený a pripravený pre ďalšieho záujemcu. Jazdiť sa dá  s týmto dopravným prostriedkom hneď a platiť až potom platbou z AntikPay peňaženky, ktorá sa dobíja podľa potreby.

Jazda sa spoplatňuje minútovou tarifikáciou. Cena na hodinu je 1 euro.  Využívať sa dá aj ako mesačné bicyklovanie.Vtedy je cena 10 eur na mesiac. Je tiež možnosť mať za 30 eur bicykel na celú sezónu. S projektom prichádza Antik telecom.