«

»

sep 29

Piatok, sobota, nedeľa

Dnešný, 29. september, je i Sviatkom sv. Michala, jedného z hlavných anjelov. Považovaný je za ochrancu Božieho ľudu, cirkvi, za záchrancu duší veriacich z moci satana a je aj anjelom, ktorý sprevádza duše ľudí zo sveta pred Boží súd. V tento deň slávi sviatok aj  sv. archanjel Gabriel a Rafael. Sv. Gabriel je patrónom pracovníkov v komunikačných technológiách a sv. Rafael je patrónom chorých, slepcov, pútnikov, cestujúcich, námorníkov, vysťahovalcov, lekárnikov, pokrývačov, baníkov i patrónom proti očným chorobám a moru.

Medzinárodný deň prekladateľov – 30. september –  je oslavovaný pod záštitou Medzinárodnej federácie prekladateľov (FIT) a pripomíname si ho od roku 1991. Venovaný je prekladateľom a je príležitosťou na zdôraznenie významu tejto profesie, ktorá je stále dôležitejšia v procese globalizácie. Je to aj deň sv. Hieronýma, prekladateľa Biblie, patróna tlmočníkov, prekladateľov a knihovníkov, učencov a archeológov.

V nedeľu, 1. októbra, je Medzinárodný deň starších osôb. Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie OSN a je venovaný úcte, láske a obdivu k seniorom

Pripomíname si aj Medzinárodný deň hudby. Jeho cieľom je propagovať a lepšie poznať hudobné umenie, podporovať mier a priateľstvo medzi národmi a vzájomne uznať estetické hodnoty.

Je tiež Svetovým dňom vegetariánov. Oslavuje sa od roku 1978, keď ho vyhlásila Medzinárodná vegetariánska únia. Vegetariáni prijímajú bezmäsitú stravu, zo živočíšnych produktov konzumujú iba mlieko, syry, jogurty a vajcia. Dôležité je, aby svoj denný príjem potravy obohatili o špecifické zdroje vápnika, bielkovín, minerálov a stopových prvkov, ktoré ponúka práve mäsitá strava. Tento deň je príležitosťou na zmenu v jedálnom lístku založenom na zeleninovej báze.