«

»

sep 18

Časť sídliska patrila minulý piatok orientačným šprintérom

„Zabehala si“ viac ako tristovka súťažiacich

Babky, čo v minulý piatok sedeli na lavičkách v parku na Uralskej ulici, len nechápavo krútili hlavou. Každú chvíľu sa v parčíku objavil bežec alebo bežkyňa.  V rukách držali nejaký papier, pristavili sa pri „tyči“ označenej niečím čo pripomínalo malú nákupnú tašku a potom bežali ďalej.

 

 

„Pre niekoho to, čo sa dialo, môže byť nepochopiteľné, ale nie je to žiadne čudo.  Akademik Technickej univerzity Košice zorganizoval Majstrovstvá  Slovenska v orientačnom šprinte a diali sa tu, na Sídlisku Nad jazerom,“ objasnila hemženie sa  pretekárov od detí po seniorov Jana Slámová. Sama je, podobne ako manžel a syn, aktívnou orientačnou bežkyňou, v piatok však  bola jednou z pozorovateľov a „regulovčíkom“ bežcov i motoristov  na rohu Dneperskej a Jenisejskej ulice. Bežalo sa totiž dosť veľa po asfalte a cestách. Do pretekov sa,  ako pokračovala, zapojila viac ako tristovka  súťažiacich. Prišli aj športovci z Poľska a Maďarska. „Naši patria na Slovensku k veľmi dobrým. Škoda len, že ako šport  nemá toľko milovníkov, koľkých by si zaslúžil. Pritom, i keď je náročný, to je fakt,  je zdravý a pri behu sa do činnosti zapája telo i hlava, teda psychika. Pomáha zlepšovať priestorovú orientáciu, človeka núti k rýchlemu rozhodovaniu, a je to lesný šport, až na tieto majstrovstvá, takže je pri ňom aj kontakt s prírodou, čo je tiež veľký bonus.

Vyhlasovanie výsledkov a oceňovanie najlepších šprintérov bolo vo Vodnolyžiarskom centre Trixen. Na slávnostnej chvíli bola i naša starostka Lenka Kovačevičová. V sobotu Majstrovstvá Slovenska, ale už v lese mimo Košíc, pokračovali dlhou traťou a v nedeľu, ale opäť nie u nás, rebríčkom na strednej trati.