«

»

feb 06

DAŽĎOVÁ ZÁHRADA

Druhý z troch projektov, ktoré budeme v tomto roku realizovať v rámci druhého ročníka participatívneho rozpočtu je DAŽĎOVÁ ZÁHRADA na miestnom úrade.

Názov organizácie predkladateľa: OZ LiKE – Máme radi Košice, Tomáš Jurkovič

Dažďové záhrady pomáhajú zlepšovať mikroklímu v oblasti, kde vzniknú. Platí, že čím viac dažďových záhrad vznikne, tým väčší majú prínos pre celé mesto. Dažďová záhrada absorbuje zrážkovú vodu, ktorú by sme inak odviedli do kanalizácie.

Dažďové záhrady sú umelo vytvorené priehlbeniny, určené na zber dažďovej vody z pevných plôch, akými sú napríklad strechy budov. Vďaka nim voda prirodzene vsiakne do podložia a nedochádza k zbytočnému odvodňovaniu krajiny.

Zároveň sú to estetické prvky, ktorými sa skrášli okolie.

Lokalita: Poludníková 7

Čo je participatívny rozpočet? Nástroj, ktorý umožňuje verejnosti – teda občanom, organizáciám, ale aj ďalším subjektom sa priamo zapojiť do procesu spolurozhodovania o prerozdeľovaní finančných prostriedkov z rozpočtu mesta formou tvorby konkrétnych projektov.

Mestská časť Košice – Nad jazerom pomocou participatívneho rozpočtu umožňuje občanom už dva roky priame zapojenie do rozhodovania o využití financií z rozpočtu mestskej časti. Jeho prostredníctvom môžete určiť, čo chcete na svojom sídlisku zlepšiť, aké verejné služby sú potrebné a aké sú naše predstavy o využití verejného majetku.