«

»

jan 13

Verejné osvetlenie

Už viacero týždňov rezonuje medzi obyvateľmi Košíc téma verejného osvetlenia
A oprávnene.
Na komunikáciách sme boli zvyknutí mať pomerne dobré osvetlenie, premávka za tmy na cestách z pohľadu vodičov i chodcov bola vyhovujúca, cítili sme sa bezpečne.
S nástupom energetickej krízy sa pochopiteľne začali prehodnocovať všetky výdaje z verejného rozpočtu, z ktorého sa hradí aj verejné osvetlenie.
Mesto Košice uvádza: “ Že nepovažuje vypínanie verejného osvetlenia za optimálne opatrenie v rámci riešenia energetickej krízy a takéto šetrenie financií by sa mohlo negatívne odraziť na znížení bezpečnosti obyvateľov.“
Ako je to však v skutočnosti? Oproti minulým rokom sa stretávame s omnoho väčším počtom nahlásení nefunkčnosti lámp a občania sa sťažujú aj na ich menšiu svietivosť. Vodiči prechádzajúci po komunikáciách majú často problém vidieť chodcov na krajnici a zaregistrujú ich na poslednú chvíľu. V poslednom čase pribudli v Košiciach aj strety vozidiel s chodcami.
Terajšie osádzanie nových a výmena nefunkčných lámp nie je postačujúce. Na Jazere sme v minulom roku vo vlastnej réžii osadili lampy na Ždiarskej, Rovníkovej ulici a pri trhovisku Ždiar. Na magistrát sme zaslali, po dôkladnom monitoringu, aj dokumentáciu a žiadosti o schválenie ďalších lokalít, kde chceme stĺpy doplniť, a ktoré sú nefunkčné.
Starostka Lenka Kovačevičová iniciovala stretnutie s kompetentnými orgánmi. V priebehu nasledujúceho týždňa sa uskutoční spoločná kontrola funkčnosti verejného osvetlenia a rokovanie o možnostiach riešenia tohto stavu.

Starý typ sodíkového osvetlenia mesto začalo na mnohých miestach zamieňať za LED lampy, ktoré sú energeticky menej náročné a zároveň osvetľujú verejné priestory silnejšie. Ako uvádza Mesto Košice je pripravený plán obnovy verejného osvetlenia v hodnote 20 miliónov eur, ktoré chce investovať v priebehu nadchádzajúcich štyroch rokov. Mesto sa okrem modernizácie sústredí aj na dobudovanie verejného osvetlenia v lokalitách, v ktorých osvetlenie chýba. V roku 2023 je v pláne doplnenie svetiel vo všetkých veľkých mestských častiach. Konkrétne ulice mesto vyberalo v spolupráci s mestskými časťami. (Jazero- Ždiarska, Námestie kozmonautov)
Osvetlenie je „živý organizmus“ jeho funkčnosť sa mení hodinu po hodine, preto budeme radi, ak sa pridáte a upozorníte na poruchu priamo dispečing DPMK telefonicky +421 55 640 7345, prípadne e-mailom: verejneosvetlenie@dpmk.sk

Taktiež vás prosíme o zvýšenú pozornosť pri jazde motorovým vozidlom. Chodci, nezabúdajte na reflexné prvky na oblečení, môžu vám zachrániť život.

A vertical shot of a lamp post by the street captured during the night