«

»

dec 06

MIKULÁŠ

Biele vlasy, brada, biskupská mitra, berla, vrece plné sladkostí a poznajú ho všetky deti – to je Mikuláš. Odkiaľ sa vzal, ako vyzeral a prečo je k deťom taký štedrý? 

Narodil sa v starogréckom meste Patara v 3. storočí nášho letopočtu. Svätý Mikuláš, biskup z Myry, bol aj v reálnom živote dobrákom a bohatstvo zdedené po rodičoch rozdával chudobným. To, že v rozprávkach prichádza cez komín a darčeky necháva pri oknách, nie je iba vymyslený mýtus. V najznámejšej legende o sv. Mikulášovi sa hovorí o troch dcérach chudobného muža, ktorý nemal pre svoje dcéry veno a nemohol im kvôli tomu nájsť ženíchov. Vtedy pomohol Mikuláš z Myry. Do domu tri večery za sebou vhodil cez okná a komín hrudky zlata, ktoré zabezpečili dcéram slušné veno, takže napokon sa šťastne vydali.Nie je teda náhodou, že si deti čisté čižmičky dávajú na okenné parapety. 

Prečo práve 6. december? Podľa historických zdrojov je to deň, kedy sv. Mikuláš zomrel, hoci rok úmrtia nie je známy. 

Deň sv. Mikuláša má v životoch detí veľmi dôležitú úlohu. Jeho príchod je oveľa viac, ako len čarovnou spomienkou na detstvo. Vďaka Mikulášovi a jeho pomocníkom sa deti učia odlíšiť dobro od zla. Svätý Mikuláš v sprievode anjela stelesňujú dobrotu, radosť a šťastie a oproti nim stojí čert, ktorý je symbolom zla. Táto symbolika deti naučí bojovať so strachom, pretože vedia, že dobro v podobe Mikuláša vždy zvíťazí nad zlom.

Tradícia rozdávania sladkostí sa pravdepodobne rozšírila z Holandska. Spomeniete si na sladkosť, ktorú ste mali najradšej?