«

»

nov 02

Ako použiť defibrilátor

Isto ste postrehli, že v našej mestskej časti pribudli prenosné defibrilátory. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby eviduje na Slovensku už niekoľko prípadov, kedy použitie aického externého defibrilátora zachránilo ľudský život. Použitie prenosného defibrilátora je naozaj bezpečné a navyše život zachraňujúce.

Vedeli by ste ho však v prípade potreby použiť? Viete kedy ho použiť?

Nad týmito otázkami sme sa zamysleli aj na miestnom úrade. Zorganizovali sme teda profesionálne školenie pre verejnosť a zamestnancov úradu, ako ho používať. Školenie je bezplatné, stačí prísť.

Ak sa nemôžete zúčastniť, aspoň zopár postrehov:

Môžeme ním niekomu ublížiť? To v žiadnom prípade nie. Výhodou aického externého defibrilátora je, že ho dokáže použiť aj laik.

Po tom, čo defibrilátor zapnete, vám okamžite začne dávať povely, ktoré máte spraviť a na ktoré môžete v panike zabudnúť. Po tom čo si dýchanie overíte a zavoláte na číslo 112 alebo 155, vás pristroj inštruuje k zapojeniu elektród. Z tých následne odlepíte fóliu a prilepíte ich na vyznačené miesta. Prístroj si sám zdiagnostikuje, či je ich použitie bezpečné.

Ak by ste tlačidlo výboja predsa len v panike stlačili, nestane sa nič. Navyše jeho použitím sa šanca na záchranu niekoľkonásobne zvyšuje.

Kde nájdete defibrilátor? Mapa: https://155.sk/mapa-aed/