«

»

feb 13

NOVÉ VYHLÁŠKY ÚVZ SR PLATNÉ OD 15.FEBRUÁRA

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil vo Vestníku vlády SR dve nové vyhlášky, ktoré sú účinné od 15.februára 2022.
Sú to aktualizované opatrenia pre prevádzky a novela vyhlášky k hromadným podujatiam.
Znenie nových vyhlášok nájdete tu :
Hromadné podujatia: https://bit.ly/vyhlaska-18-2022
PREHĽAD ZMIEN VO VYHLÁŠKACH:
Prevádzky + hromadné podujatia:
  • Do režimu OP+ boli zahrnuté aj osoby, ktoré prekonali COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami a zároveň sú schopné sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 (RT-PCR a LAMP max. 72 hod. od odberu; antigénový test max. 48 hod. od odberu)

Podmienky pre organizáciu hromadných podujatí zostávajú rovnaké ako doteraz.
Prevádzky:
  • Všetky prevádzky maloobchodu budú po novom fungovať v režime základ
(doteraz v režime základ fungovali iba vybrané maloobchodné prevádzky ako napríklad prevádzky potravín, drogérie, lekárne, neskôr predajne odevov, obuvi, stavebniny či ďalšie. Po novom budú v “základe” už napríklad aj hračkárstva, elektro, kníhkupectvá a iné).
  • Všetky prevádzky maloobchodu budú môcť fungovať po 22.00
(doteraz tak fungovali iba vybrané prevádzky: napríklad potraviny, lekárne, predajne s krmivom a iné. Po novom budú môcť byť po 22.00 otvorené aj drogérie, predajne oblečenia a obuvi, elektro a iné).
Upresňujúca informácia k prevádzkam poskytujúcim služby:
Opatrenia pre prevádzky poskytujúce služby sa týmito vyhláškami nateraz nemenia.
Znamená to, že služby, napríklad gastrosektor, prevádzky starostlivosti o ľudské telo, hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania, kúpaliská, akvaparky, fitness centrá a iné zostávajú v režime a s kapacitnými obmedzeniami ako doteraz – teda OP alebo OP plus.
Služby, ktoré mohli fungovať v režime OTP budú takto fungovať aj naďalej. Ide napríklad o ubytovanie pre lyžiarske alebo snoubordové výcviky a kurzy, ubytovanie v hoteli v súvislosti s výkonom práce či za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia, lanové dráhy a vleky, vonkajšie športoviská a iné. Rovnako ostávajú bez zmeny aj služby, ktoré mohli fungovať v režime základ (ide napríklad o veterinárne ambulancie, práčovne a čistiarne, zberné dvory a iné).
Upozorňujeme, že pre vybrané služby naďalej platia aj obmedzené otváracie hodiny od 5.00 do 22.00 (napr. gastroprevádzky s konzumáciou na mieste, zariadenia starostlivosti o ľudské telo, fitness, wellness služby, oprava a servis vecí, vonkajšie športoviská a iné).
Vyhlášky vychádzajú z Aktualizácie opatrení proti SARS-CoV-2 (variant Omikron), ktorú schválila vláda SR na rokovaní dňa 10.2.2022 (https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26918/1). V prípade prevádzok stále platia ďalšie protiepidemické opatrenia ako je napríklad povinné nosenie respirátora či kapacitné obmedzenia. Aj vzhľadom na tieto stále platné opatrenia podporujeme zdôvodnenie ministerstva zdravotníctva, ktoré označilo vyššie uvedené úpravy a uvoľnenia za akceptovateľné riziko. Prevádzkovateľov aj zákazníkov žiadame o dôsledné dodržiavanie platných opatrení.

Zdroj : Úrad verejného zdravotníctva SR️