«

»

jan 28

MESTO ZLEPŠUJE PRIDEĽOVANIE VYHRADENÝCH PARKOVACÍCH MIEST PRE OSOBY S PREUKAZOM ŤZP

 
Vlastníte preukaz ŤZP ? Potrebujete zaparkovať so svojim motorovým vozidlom ? Zaregistrovali ste tieto zmeny ?
Mesto Košice začalo od minulého roka aplikovať nové spôsoby prideľovania vyhradených parkovacích miest.
  • Tie umožňujú vodičovi zaparkovať na konkrétnom vyhradenom mieste označenom zvislou dopravnou značkou s dodatkovou tabuľou parkovisko spolu s dodatkovou tabuľkou so symbolom vozíka, ak je určené pre parkovanie osôb s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP).
  • Dôvod týchto zmien bolo najmä to, aby vyhradené parkovacie miesta mohli využívať najmä tí ŤZP, ktorí ich z osobitne závažných dôvodov skutočne potrebujú.
  • Ľudia s preukazom ŤZP neprídu o svoje parkovacie miesta, stane sa presný opak a sprístupnia sa im aj ďalšie parkovacie miesta. Pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bude v každej lokalite vyznačených od 4 do 6 percent vyhradených parkovacích miest.
Prioritou mesta je však vyznačovanie tzv. všeobecných parkovacích miest pre ŤZP bez toho, aby boli naviazané na ich konkrétne evidenčné čísla vozidla.
  • Zároveň ŤZP už takmer rok môžu v Košiciach bezplatne zaparkovať na dve hodiny denne po zakúpení nulového elektronického lístka.
  • Oslobodenie úhrady za parkovné sa od marca minulého roka pre osoby s preukazom ŤZP rozšírilo okrem vyhradených miest na všetky parkovacie miesta.
Ako postupovať pri zakúpení nulového elektronického lístka a viac informácií k danej téme nájdete v tlačovej správe mesta:
Zdroj : Mesto Košice