«

»

júl 05

AKO BUDÚ VYZERAŤ KONTROLY NA HRANICIACH OD 5. JÚLA

Režim na hraniciach pri vstupe na územie Slovenskej republiky sa bude od pondelka 5. júla riadiť novým Alert systémom pre prijímanie protiepidemických opatrení na vnútorných a vonkajších hraniciach Slovenskej republiky, ktorý schválila vláda.
Od 5. júla je Slovenská republika v II. FÁZE
▪️ Zavedené budú intenzívne kontroly dodržiavania povinností osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky cez jej vnútorné a vonkajšie hranice vrátane letísk.
▪️ Kontroly sa budú vykonávať taktiež vo vytipovaných vlakoch a na vlakových staniciach.
▪️ Výnimku z kontrol bude mať nákladná doprava.
▪️ Niektoré malé, menej dôležité miesta na prekračovanie vnútorných hraníc sa uzavrú. Zoznam uzavretých HP nájdete v prílohe uznesenia vlády na odkaze: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26225/1

  • Príslušníci Policajného zboru budú pri kontrolách preverovať splnenie povinnosti registrácie na webe e-hranica, ako aj preukázanie splnenia podmienok na uplatnenie výnimky z karanténnych povinností.
  • Z dôvodu zabezpečenia plynulosti premávky polícia žiada občanov, aby si pred príchodom na miesta kontroly pripravili všetky potrebné doklady, potvrdenia alebo mobilné zariadenia s digitálnymi formami potvrdení.
▪️ Policajný zbor je pripravený vykonávať kontrolu digitálnych COVID preukazov EÚ prostredníctvom mobilných čítacích zariadení.
▪️ Policajný zbor bude vykonávať kontroly na vnútorných hraniciach s podporou príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a v prípade potreby i s podporou Finančnej správy.
ZOZNAM UZAVRETÝCH HRANIČNÝCH PRIECHODOV
Z dôvodu efektívnej ochrany otvorených hraničných priechodov boli uzavreté niektoré menšie a málo využívané hraničné priechody.
  • RAKÚSKO   Bratislava (Kopčianska ulica) – Kittsee.
  • MAĎARSKO :
➡️Veľký Kamenec – Pácin,
➡️Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely,
➡️Skároš – Holloháza,
➡️Domica – Aggtelek,
➡️Tachty – Cered,
➡️Kalonda – Ipolytarnóc.
  • POĽSKO
➡️Palota – Radoszyce,
➡️Nižná Polianka – Ožena,
➡️Becherov – Konieczna,
➡️Kurov – Muszynka,
➡️Čirč – Leluchów,
➡️Lysá nad Dunajcom – Niedzica,
➡️Tatranská Javorina – Lysa Poľana,
➡️Suchá Hora – Chocholów,
➡️Bobrov – Winiarczykówka,
➡️Novoť – Ujsoly.
  • ČESKÁ REPUBLIKA
➡️Čadca – Milošová – Šance,
➡️Červený Kameň – Nedašova Lhota,
➡️Horné Srnie – Brumov – Bylnice,
➡️Nová Bošáca – Březová,
➡️Moravské Lieskové – Strání,
➡️Vrbovce – Velká nad Veličkou,
➡️Skalica – Sudoměřice,
➡️Brodské – Lanžhot,
➡️cestné prejazdy Kohútka, Drietoma – časť Liešna, Stará Myjava, Kykula, Predpoloma Javorina.
__________
AKTUÁLNA VYHLÁŠKA O POVINNOSTIACH PO VSTUPE DO SR
Aktuálne sú ešte krajiny rozdelené podľa rizikovosti na zelené, červené a čierne. Bez rozdielu na to, z akého štátu na Slovensko prichádzate a či si uplatňujete výnimku, ste povinný zaregistrovať sa na stránke korona.gov.sk cez formulár eHranica https://korona.gov.sk/ehranica/#). Táto povinnosť sa týka aj zaočkovanej osoby. Rovnako tak je povinný urobiť aj ten, kto si len na hodinu odbehol do susednej krajiny na nákup v obľúbenom obchode.
__________
NOVÁ VYHLÁŠKA OD 9. JÚLA
Nový cestovateľský semafor začne platiť až od 9. júla. Ten reaguje na šírenie delta variantu koronavírusu. Krajiny, z ktorých sa pricestuje na územie SR, už nebudú rozdelené do stupňov rizikovosti. Rozdiel bude v tom, či je prichádzajúca osoba zaočkovaná alebo nie je.
O opatreniach účinných od 9. júla bude polícia včas informovať.
Zdroj : Ministerstvo vnútra SR