«

»

máj 15

Pri Katovej bašte sa varil guláš na šestnásť spôsobov

Viete si predstaviť kuchárov, ktorí chystajú 16 gulášov na rôzny spôsob, ale pod jednou spoločnou hlavičkou Košický guláš? Práve takíto gastronomickí umelci sa zišli pri Katovej bašte, aby z tajných ingrediencií vytvorili relatívne jednoduché jedlo, ktoré bude „medailovo“ chutiť odbornej porote. A tak družstvá od rána varili, ochutnávali, pridávali koreniny a znovu ochutnávali. Na chvíľu medzi nich v sprievode primátora Richarda Rašiho prišiel i francúzsky veľvyslanec Christoph Leonzi, ktorý bol tiež zvedavý, čo sa to v kotloch kuchtí.

 

Medzi družstvami sme bojovali aj my dúfajúc´, že starostka Lenka Kovačevičová a jej zástupca Bernard Berberich spolu s dievčatami z kultúrneho oddelenia veľkou varechou namiešajú super guláš. Super bol, pretože keď sa začali návštevníkom servírovať, nechceme sa pýšiť, ale pri našom stánku a kotli stálo najviac ľudí.

Tretie miesto udelila odborná ochutnávacia porota družstvu Active life, druhé získali K 13 – Košické kultúrne centrá a prvé DPMK. Naše občianske združenie Tvoja šanca dostalo špeciálnu cenu poroty za guláš z 5 rôznych druhov fazúľ, ku ktorým pridali mrkvu, zeler, petržlen, smotanu a, samozrejme, pohodu a úsmev.

Dobrá nálada, pohoda a veselosť sa spolu s úžasnými vôňami niesli okolím, kým sme nevyškrabali z dna kotla poslednú dávku. „Ešte dobre, že sme mali taký veľký kotol, takže sa ušlo každému, kto chcel náš guláš ochutnať. O pár dní budeme mať podobné hody opäť. Už v piatok, 19. mája, kedy popoludní chystáme u nás Deň Jazerčanov a na ňom i súťaž vo varení,“ vydýchla si a súčasne podotkla starostka, keď sa konečne mohla posadiť a odložiť obrovskú varechu.