«

»

jan 24

31.JANUÁR A DAŇ Z NEHNUTEĽNOSTÍ

Vážení občania, ešte týždeň máte na podanie daňového priznania k dani z nehnuteľností.
Koho sa podanie daňového priznania týka?
  • ️ Najneskôr v pondelok 31. januára 2022 musia všetci, ktorí minulý rok kúpili, predali, dostali do daru nehnuteľnosť, darovali alebo skolaudovali predtým rozostavanú nehnuteľnosť podať mestu Košice priznanie k dani z nehnuteľností.
  • Okrem tých, ktorým pribudla nehnuteľnosť, ju podávajú aj tie fyzické a právnické osoby, u ktorých nastali oproti vlaňajšku zmeny vo vlastníckych vzťahoch ich nehnuteľnosti.

  • V prípade spoluvlastníkov podáva priznanie k dani z nehnuteľností buď každý do výšky svojho podielu, resp. ak sa dohodnú, jeden z nich za celú nehnuteľnosť spolu s prehlásením, kto bude daňovníkom za danú nehnuteľnosť.
  • Čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností musia podať aj tí daňovníci, ktorým k 31. 12. 2021 zanikla daňová povinnosť k tejto dani. Ide o všetkých tých, ktorí v priebehu uplynulého roka predali alebo darovali nehnuteľnosť, nemajú už ju v nájme alebo v správe, resp. ju prestali užívať.
Aké majú seniori výhody? Seniorom po dovŕšení veku 70 rokov na ďalšie zdaňovacie obdobie patrí zníženie dane z nehnuteľností o 50 % pri dani zo stavieb na bývanie a dane z bytov v ich vlastníctve, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie.
Ktoré daňové priznania je ešte potrebné podať ? Priznania k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné ay a k dani za nevýherné hracie prístroje, je daňovník povinný Mestu Košice ako príslušnému správcovi dane podať do 31. januára 2022.
Ako podať daňové priznanie ? Je to možné urobiť poštou alebo doručiť osobne do kancelárie prvého kontaktu alebo podateľne Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A.
Kde nájdete tlačivo ? Tlačivo k dani z nehnuteľností je potrebné si stiahnuť na stránke Mesta Košice : https://www.kosice.sk/obcan/miestne-dane alebo využiť portál Elektronických služieb mesta Košice : https://www.esluzbykosice.sk/, kde každý záujemca získa aj podrobné informácie.
Podrobnejšie informácie získate v tlačovej správe mesta: https://www.kosice.sk/…/do-konca-januara-je-potrebne
Zdroj: Mesto Košice