«

»

jan 09

ÚPRAVY V OBMEDZENIACH PRE PREVÁDZKY A SLUŽBY

Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil aktualizáciu vyhlášky k obmedzeniam prevádzok, ktorá bola zverejnená vo vestníku vlády. Súhrn zapracovaných úprav aj s dátumom ich účinnosti:
10. 1. 2022 (zrušenie obmedzenia otváracích hodín)
7. 1. 2022 (ostatné ustanovenia)
Od piatka 7. januára budú môcť zákazníci prevádzok verejného stravovania konzumovať jedlá a nápoje aj vo food courtoch obchodných domov. V týchto priestoroch budú platiť rovnaké podmienky ako pre ostatné reštaurácie, teda:

  • konzumácia na mieste povolená len v režime OP
  • maximálna obsadenosť 50 % kapacity zariadenia
  • konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb,
  • obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti,
  • zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi.
  • V iných priestoroch obchodných domov je konzumácia stále zakázaná.
V režime základ môžu prevádzky verejného stravovania naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou, a to aj zároveň s režimom OP pre konzumáciu na mieste. Osoby v režime základ si teda môžu jedlo v prevádzke vyzdvihnúť, ale nesmú ho konzumovať v interiérových a ani exteriérových priestoroch reštaurácie.
Do pondelka 10. 1. 2022 je konzumácia na mieste vzhľadom na stále platný zákaz vychádzania povolená len do 20:00. Reštaurácie môžu fungovať aj po 20:00, keďže prihliadame na to, že reštaurácia môže mať donáškovú službu, môže tiež vydávať jedlá zabalené na odber so sebou.
Režim OP sa týka všetkých priestorov prevádzky, teda aj terás a podobných vonkajších priestorov. Konzumovať na mieste môžu len osoby v režime OP a prevádzkovatelia musia dodržať aj ostatné podmienky stanovené vo vyhláške.
Zároveň sa spresňuje, že pre ambulantný predaj jedál a nápojov (napríklad food trucky, vozíky s kávou) platia podmienky ako pre stánky s trvalým stanovišťom:
  • Otvorené v režime základ
  • Predaj len zabalených jedál alebo nápojov pre odber so sebou
  • Stolíky, pulty či obdobné miesta pre stolovanie a konzumáciu nie sú povolené
Od pondelka 10. januára sa ruší obmedzenie otváracích a prevádzkových hodín pre všetky prevádzky obchodu a služieb, ktoré bolo stanovené od 5:00 do 20:00.
Odkaz na vyhlášku v plnom znení: https://bit.ly/vyhlaska-1-2022
Zdroj : Úrad verejného zdravotníctva SR