«

»

júl 19

VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe
na územie Slovenskej republiky, ktorá bola prijatá v nadväznosti na uznesenie Ústavného súdu Slovenskej republiky
Vyhláška č. 231 je účinná od 19. júla 2021 od 6:00 hodiny. Dovtedy stále platil režim na hraniciach podľa predchádzajúcej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 226.


• Vyhláškou č. 231 sa nastaví približne rovnaký režim na hraniciach, ako je v súčasnosti, so zapracovanými výhradami Ústavného súdu SR, ktoré sa týkali osôb krátko po prvej dávke vakcíny. V praxi nenastane návrat k vyhláške č. 218 (k trojfarebnému cestovateľskému semaforu), ktorej platnosť Ústavný súd SR obnovil, aby predišiel prípadnému právnemu vákuu v pandemickej legislatíve.
• Cieľom novej vyhlášky je predísť významným zmenám na hraniciach pre šírenie infekčnejšieho delta variantu, ktorý je už v mnohých krajinách dominantný, a je potrebné na to v záujme ochrany zdravia ľudí predvídavo reagovať.

Prehľad zmien oproti Vyhláške ÚVZ SR č. 226:

1. Mení sa definícia plne zaočkovanej osoby. Nadobudnutím účinnosti novej vyhlášky sa za plne zaočkovanú považuje:
• osoba najmenej 14 dní, ale nie viac než 12 mesiacov, po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s dvojdávkovou schémou,
• osoba najmenej 21 dní, ale nie viac než 12 mesiacov, po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou schémou,
• osoba najmenej 14 dní a nie viac než 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti ochoreniu
COVID-19 podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Pre ľudí, ktorí sa zaočkovali pred 9. júlom 2021 a po novom nebudú spĺňať definíciu plne zaočkovanej osoby, sa izolácia skončí obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 (test bude hradený štátom), pričom laboratórnu diagnostiku na ochorenie COVID-19 je možné vykonať už v prvý deň karantény. Toto prechodné ustanovenie bude platiť 14 dní od účinnosti vyhlášky, teda sa bude vzťahovať na osoby, ktoré na územie SR prídu do 2. augusta 2021 do 6:00 hodiny.

2. Na osoby, ktoré sa zaočkovali po 9. júli 2021, čiže po začiatku účinnosti doterajšej vyhlášky, sa toto prechodné ustanovenie vzťahovať nebude. V ich prípade totiž uplynul príliš krátky čas na to, aby sa im vytvorila aspoň minimálna hladina ochranných protilátok. Pre uvedené osoby platí povinnosť domácej karantény, pričom test proti COVID-19 je možné podstúpiť najskôr na piaty deň. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa končí.

3. Osoby, ktoré nie sú schopné preukázať sa dokladom o statuse plne zaočkovanej osoby
(v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku), sa nepovažujú za plne zaočkované a platia pre ne podmienky ako pre nezaočkované osoby.

4. Osoby, ktoré vycestovali do zahraničia bezprostredne po aplikovaní prvej dávky vakcíny, sa mohli bez povinnosti karantény vrátiť na územie SR do 19. júla 2021 do 6:00 hodiny, kedy nadobudla účinnosť nová vyhláška.

5. Ostatné prechodné ustanovenia (týkajúce sa pendlerov, osôb od 12 do 18 rokov) ostávajú
v platnosti s pôvodnými termínmi, čiže do 1. septembra, resp. 9. augusta 2021.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR
Ilustračné foto: Zdroj Polícia SR