«

»

júl 12

Rozdelenie okresov podľa COVID au

Epidemiologická situácia sa na Slovensku zlepšuje, a tak od pondelka 12. júla 2021 aktualizácia COVID au prináša nové zafarbenie Slovenska.  V žltej farbe
(1. stupeň ostražitosti
) sú už len tri okresy –  Humenné, Ružomberok a Turčianske Teplice. Ostatné okresy sú zelené.

Opatrenia v žltej fáze:

Povinné rúško v interiéri a rúško v exteriéri na hromadných podujatiach. V nákupných centrách sú povinné hygienické opatrenia ako dezinfekcia rúk či pravidelná dezinfekcia priestorov. Na obchody a prevádzky sa nevzťahuje ani obmedzenie počtu zákazníkov. Obmedzený počet je len v interiérových reštauráciách. Medzi stolmi musia byť dvojmetrové odstupy. Na hromadnom podujatí v interiéri môže byť obsadené sedenie na 50 percent kapacity a v exteriéri 75 percent, pričom môže byť v interiéri maximálne 250 ľudí a v exteriéri 500. V interiéri môže stáť najviac 100 a v exteriéri môže stáť najviac 250 ľudí. Negatívny test možné nahradiť LAMP testom.

 

Opatrenia v zelenej fáze:

Povinné rúško v interiéri v spoločných priestoroch a na hromadných podujatiach aj v exteriéri. Reštaurácie aj obchodné centrá fungujú bez obmedzení. Na obchody a prevádzky sa nevzťahuje ani obmedzenie počtu zákazníkov. Obmedzený počet je len v interiérových reštauráciách. Medzi stolmi musia byť dvojmetrové odstupy. Test je potrebný iba pri vysoko rizikových hromadných podujatiach alebo prevádzky. Na hromadných podujatiach môže byť obsadených na státie maximálne 50 percent kapacity, na sedenie v interiéri aj exteriéri 75 percent kapacity, najviac však do 1 000 osôb v exteriéri a 500 osôb v interiéri. Negatívny test možné nahradiť LAMP testom.

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR