«

»

máj 08

8.MÁJ – DEŇ VÍŤAZSTVA NAD FAŠIZMOM

Druhá svetová vojna, od ktorej uplynulo už 76 rokov, bol rozsiahly a krvavý ozbrojený konflikt, počas ktorého prišlo o život 70 – 85 miliónov ľudí. Svojím charakterom, ale aj počtom obetí, ide o najväčšiu tragédiu v dejinách ľudstva.
➡️ V tak krátkom čase nikdy predtým neprišlo o život toľko ľudí ako v čase od 1. septembra 1939, keď nacistické Nemecko napadlo Poľsko, do 8. mája 1945, keď fašisti kapitulovali. Bolo to 6 rokov bojov na súši, na mori, vo vzduchu. Medzi obeťami však neboli len vojaci, ale aj obete pri leteckom bombardovaní, či pri postupujúcich armádach na celom svete. V neposlednom rade to bola smrť niekoľko miliónov Židov, vojnových zajatcov, príslušníkov rôznych národov.
➡️ Súčasťou 2.svetovej vojny bola aj Veľká vlastenecká vojna – vojna Sovietskeho zväzu proti nacistickému Nemecku, ktoré napadlo Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) 22. júna 1941, sovietsko-nemecký front sa stal hlavným frontom druhej svetovej vojny, v ktorom zomrelo viac ako 27 miliónov ľudí.
➡️ Druhá svetová vojna v Európe sa oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23.01 hod podpisom kapitulačných listín v Berlíne . V Sovietskom zväze bolo však vzhľadom na časový posun už po polnoci a preto za Deň víťazstva vyhlásili 9. máj. Bol to koniec historicky najväčšieho konfliktu, aj koniec vlády nemeckého kancelára Adolfa Hitlera.
➡️ Americkým zhodením atómových bômb na mestá Hirošima a Nagasaki sa táto druhá svetová vojna skončila až 2. septembra 1945 podpisom kapitulácie Japonska.
Zdroj : Wikipédia
Foto:   Ilustračné foto