«

»

apr 23

23. apríl – Svetový deň kníh a autorských práv

Pre svetovú literatúru je tento deň veľmi špecifický. Voľba dátumu nebola náhodná. Jednak je v Katalánsku zvykom darovať v tento deň ružu každému, kto si kúpi knihu , no v tento deň roku 1616 zomreli takí velikáni svetovej literatúry, ako Miguel Cervantes y Saavedra, a Inca Garcilaso de la Vega. V tento deň majú výročie narodenia alebo úmrtia aj Vladimír Nabokov, Joseph Pla , Maurice Druon, Halldór Laxness, a Manuel Mejía Vallejo.
📚Všeobecná konferencia UNESCO v roku 1995 na svojom 28. zasadaní prijala rezolúciu, ktorou sa 23. apríl stal Svetovým dňom knihy a autorských práv. Odvtedy tento sviatok oslavuje každoročne vyše 100 krajín na všetkých šiestich kontinentoch.

✒️Slovenská poetka, autorka detských kníh, Mária Rázusová-Martáková o knihách povedala :
„Knihy boli moji živí priatelia. Bolo ich málo, ale vyčítala som z nich aj to, čo autori do nich nevložili.“
📖Tento deň máte jedinečnú príležitosť prejaviť vďaku spisovateľom, básnikom, vydavateľom, knihovníkom a kníhkupcom. Práve oni prispievajú k sociálnemu a kultúrnemu vzostupu ľudstva . Oslávte s nami tento deň, môžete siahnuť po knihe, ktorú ste čítali už veľmi dávno a radi by ste sa k nej vrátili, alebo skúste dočítať knihu, ktorú máte dlho odloženú. Urobte radosť niekomu – môžete venovať knihu svojmu partnerovi, deťom, rodičom či starým rodičom.
✒️Učiteľ národov Jan Amos Komenský o knihách povedal :
„Dobré knihy, ak sú skutočne dobre a múdro napísané, sú cibrením ducha, pilníkom súdnosti, masťou na oči, lievikom múdrosti, zrkadlom cudzích myšlienok a činov, našich vlastných potom vodidlom.“