«

»

mar 15

Zmeny od 15.3.2021

Pripomíname, že od 15. marca sa povinnosť nosiť respirátor alebo obdobný prostriedok (vždy bez výdychového ventilu) rozširuje na všetky interiéry (okrem vlastnej domácnosti).
ℹ Respirátor musí spĺňať minimálne všetky technické podmienky a požiadavky pre filtračnú polomasku s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149+A1 .
V exteriéroch je naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou.
Praktické informácie o výbere respirátora a jeho údržbe nájdete tu: http://bit.ly/spravne-postupy-respirator

VÝNIMKU Z NOSENIA RÚŠOK A RESPIRÁTOROV V INTERIÉRI AJ V EXTERIÉR MAJÚ IBA:
📌 Deti do 6 rokov veku (pre deti od 3 do 6 rokov však platí dôrazné odporúčanie, aby mali v interiéri, exteriéri mimo intravilánu obce a prostriedkoch hromadnej dopravy prekryté horné dýchacie cesty).
📌 Osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov.
📌 Osoby so závažnými poruchami autistického spektra.
📌 Osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.
📌 Osoby pri výkone športu.
📌 Fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania.
📌 Osoby nevesty a ženícha pri sobáši.
📌 Výkonní umelci pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúci pri nakrúcaní dokumentárneho filmu.
📌 Tlmočníci do posunkovej reči v rámci výkonu povolania.
📌 Zamestnanec, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.
Výnimka z nosenia respirátora v interiéri – avšak s povinnosťou mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, šálom alebo šatkou – sa týka:
😷 Detí do ukončenia prvého stupňa základných škôl.
😷 Osôb vo väzbe alebo vo výkone trestu v zariadeniach Zboru väzenskej a justičnej stráže, pokiaľ sú umiestnené v objektoch Zboru väzenskej a justičnej stráže.
😷 Zamestnancov pri výkone rizikovej práce zaradenej do tretej alebo štvrtej kategórie, pri ktorej sú vystavení záťaži teplom alebo fyzickej záťaži.
😷 Zamestnancov, ktorým pracovná zdravotná služba potvrdí, že ich pracovné podmienky alebo spôsob práce neumožňujú nosenie respirátora.
Vyhlášku v plnom znení nájdete tu: https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/ciastka_46_2021.pdf
Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR