«

»

jan 19

Pripomíname si 76 rokov od oslobodenia Košíc

K oslobodeniu mesta došlo v piatok 19. januára 1945, keď mesto oslobodil 4. ukrajinský front Červenej armády pod velením armádneho generála Ivana Jefimoviča Petrova, po ktorom potom dlhé obdobie – až do roku 1990  boli pomenované dnešná Mlynská ulica aj priľahlý Mestský park.

Košice boli prvé veľké oslobodené mesto na území bývalého Československa, vďaka čomu sa stali nakrátko dočasným sídlom najvyšších štátnych inštitúcií.

Od 30. januára v budove riaditeľstva železníc sídlila Slovenská národná rada a od 3. apríla prezident Edvard Beneš sídlil v Jakabovom paláci a priestory bývalého Župného domu – v súčasnosti Východoslovenskej galérie na Hlavnej ulici – sa stali dejiskom rokovania prvej vlády Národného frontu Čechov a Slovákov. Na jej zasadnutí bol prijatý program známy ako Košický vládny program. Slávnostne ho vyhlásili 5. apríla 1945 a jednotlivé body programu nadlho vytýčili politické smerovanie obnoveného Československa.
Priamo v meste k veľkým bojom nedošlo, ale boje v okolí mesta si vyžiadali životy troch tisícok vojakov Červenej armády. Väčšina sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Košíc, je pochovaná na vojenskom cintoríne. Nad hrobmi tridsiatich vojakov, ktorí padli v našom meste, stojí dnes na Námestí osloboditeľov pamätník.

Zdroj:  Wikipédia