«

»

máj 13

Rekonštrukcia hate Vyšné Opátske

V rámci budovania rozsiahlej protipovodňovej ochrany Košíc na rieke Hornád
sa 24 .4 .2015 začala rekonštrukcia hate v mestskej časti Vyšné Opátske.
Investor stavby, Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), š.  p., odovzdal stavenisko víťaznému uchádzačovi na dodávku stavebných prác i technologických zariadení akciovej spoločnosti Chemkostav Michalovce. Počas  realizácie prác bude uzatvorený prechod cez lávku, ktorá prepája pravú a ľavú stranu HORNÁDU. Stavenisko bude oplotené a strážené.

Stavebné práce musia byť ukončené najneskôr do 30. septembra tak, aby sa celá stavba mohla do konca roka uzavrieť aj finančne.

imag3438_r7457

foto12

Zmluvná cena diela spolufinancovaného z eurofondov je viac ako 2,66 milióna eur bez DPH.

„Cieľom tejto rekonštrukcie je predovšetkým výmena zastaraných a opotrebovaných technologických častí hate, ale aj obnova betónových stavebných prvkov, čím
sa dosiahne zabezpečenie požadovanej kapacity hate počas povodňových stavov.
V konečnom dôsledku to zvýši protipovodňovú ochranu dotknutého územia o rozlohe približne 60 ha, do ktorého spadá aj časť mesta Košíc,“ uviedol generálny riaditeľ SVP Marián Supek.

Financovanie projektu je zabezpečené z 80,25 % z Kohézneho fondu Európskej únie, príspevok štátneho rozpočtu je 14,75 % a zvyšných päť percent ide z vlastných zdrojov SVP.

Riaditeľ Správy povodia Hornádu a Bodvy Peter Hoffman žiada o pochopenie najmä cyklistov, korčuliarov, rekreačných bežcov a ďalších návštevníkov, pre ktorých dôjde počas nasledujúcej päť- až šesťmesačnej výstavby k čiastočnému obmedzeniu využívania hrádze na rekreačné účely.

Prechádzajúce nákladné autá a stavebné mechanizmy by mohli ohroziť bezpečnosť návštevníkov, preto dôjde k určitým obmedzeniam, ktoré sa však vodohospodári budú snažiť minimalizovať.

Hať Vyšné Opátske vybudovali pred 50 rokmi ako súčasť úpravy rieky Hornád na zlepšenie vodohospodárskych pomerov v povodí. Zabezpečuje vzdutú hladinu vody
v rieke nad haťou na odber vody pre U.S. Steel Košice a na výrobu elektrickej energie. Zároveň umožňuje využitie priestorov v okolí vodného diela na rekreáciu. Stavebné časti objektov sú v stave primeranom 50-ročnej prevádzke, počas ktorej bola vykonávaná pravidelná údržba. Dodnes však nebola vykonaná komplexná obnova zariadení.

Okrem rekonštrukcie hate sa v ďalších rokoch bude v mestskej časti Vyšné Opátske
a Krásna rekonštruovať aj ďalších 5 400 metrov ľavostrannej ochrannej hrádze Hornádu tak, aby zodpovedala povodňovému prietoku tzv. storočnej vody v objeme 727 m3/sek.