«

»

okt 06

Informačná kancelária pre obete trestných činov aj v Košiciach

Ministerstvo vnútra zaznamenalo v lete zvýšený nárast počtu občanov, ktorí vyhľadávali pomoc v informačných kanceláriách pre obete trestných činov. Dialo sa tak v čase po uvoľnení karanténnych obmedzení súvisiacich s ochorením COVID-19. Najviac klientov vyhľadalo informačnú kanceláriu v Bratislave. Aj v našom meste funguje takáto kancelária. Nájdete ju v budove Okresného úradu  na Komenského ulici 52. Službu vám sprostredkujú bezplatne a diskrétne.

Väčšina klientov v letnom období bola obeťou domáceho násilia. Mnohí z nich využili aj možnosť obrátiť sa na IK formou online poradne – LiveChatu alebo emailom či prostredníctvom telefonátu. Informačné kancelárie pre obete trestných činov, tzv. kontaktné body v klientskych centrách v každom kraji Slovenska, sú zamerané na cieľové skupiny

– obete z radov seniorov,

– obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu,

– obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže.

Ich hlavnou úlohou je poskytnutie základných informácií obetiam trestných činov a sprostredkovanie poskytovania služieb v troch vybraných oblastiach:

  • sociálne a psychologické poradenstvo,
  • právne usmernenie
  • podpora

Približne tretina klientov (mladších ako 65 rokov) na IK tvorili žiadatelia pomoci alebo rodinní príslušníci, ktorí prišli v záujme pomoci pre obete trestných činov. Pozornosť sa venovala najmä jednej z najzraniteľnejších cieľových skupín – seniorom, ktorí tvorili 40 % klientov z celkového počtu.