«

»

sep 11

Na MMM budú bežať aj študenti zo strednej školy z Jazera

Trojica mladých chlapcov a učiteľ z Obchodnej akadémie na Polárnej ulici odbehnú v nedeľu 4. októbra štafetový beh na Medzinárodnom maratóne mieru (MMM). Rozhodli sa prijať  bežeckú výzvu a prvýkrát sa zúčastniť na tomto jedinečnom podujatí.

Jeden štvrták a dvaja tretiaci majú natrénované a štafetu na 10 km zvládnu. Rovnako ako ich učiteľ informatiky. Aby sa vedeli dobre pripraviť, aby poznali odpoveď na všetky otázky, ktoré ich zaujímajú v súvislosti s behom, zorganizovala škola stretnutie s Košičanom Františkom Semankom, ktorý odbehol už 103 maratónov v živote.

Tento 64 ročný bežec zvláda aj 4 maratóny ročne. Ako vraví začínal s tým, keď prestal fajčiť a o rok na to zabehol maratón v Košiciach. V lepších rokoch behal aj 4 000 – 5 000 km ročne , ako s úsmevom dodáva – viac ako najazdil autom. Prebehol takmer všetkými európskymi maratónmi, spomína si na beh za polárnym kruhom v Nórsku, kde štartovali o 20.00 hod a keď dobehli – okolo polnoci – svietilo slnko.

Na štart tohoročného maratónu sa postaví už 22. krát. A čo poradil našim  budúcim maratóncom z Polárky? „ Odporúčam postupný a pravidelný tréning, na trati rovnomerné tempo – 6 minút na kilometer – je optimálne, ktoré by mladí bežci mohli zvládnuť. Nie je dobré rýchlo vyštartovať, lebo už po 7-8 km nevládzete, zvoliť treba vhodné tempo a od druhej polovice trate pridávať na rýchlosti. Pred behom 2-3 hodiny nejesť, alebo iba ľahké jedlo, piť vodu priebežne, byť oddýchnutý a myslieť pozitívne. Keď máš krízu, musíš pridať – to je motto bežca Petra Polláka z Jazera a  ja s ním súhlasím, ale dôležité je nevzdať sa. Treba spomaliť a po 3 – 4 km ste opäť v hre,“ hovorí vytrvalec.  Po maratóne treba regenerovať, ale svaly nesmú byť dlho v nečinnosti.

A vníma František Semanko  atmosféru na košickom maratóne? „ Posledné kilometre už nevnímam beh, už iba ľudí, mesto, emócie. Je to najväčší adrenalín v bežeckom príbehu môjho života.“