«

»

sep 04

Diakonické centrum Cesta nádeje – špecializované zariadenie pre ľudí s demenciou ponúka pomoc

Od februára 2020 začala Cesta nádeje v Košiciach na Urbánkovej 1 poskytovať sociálnu službu,ktorá má charakter špecializovaného zariadenia v ambulantnej forme. Podmienkou prijatia do zariadenia je diagnóza Alzheimerovej choroby, Parkinsonovej choroby alebo demencie z iných príčin a súčasne posúdená miera odkázanosti na tento druh sociálnej služby na úrovni V. alebo VI. stupňa.

Práve pri diagnóze demencia je pre človeka najlepšie, ak môže zostať čo najdlhšie žiť v domácom prostredí. Zariadenie v ambulantnej forme môže významne pomôcť spomaliť alebo zmierniť zhoršenie jeho zdravotného stavu. Súčasne je pomocou pre príbuzných, ktorí chcú mať svojho blízkeho doma, ale zvládať starostlivosť o neho 24 hodín denne je pre nich náročné. Na druhej strane ide o formu starostlivosti, na ktorú ľudia na Slovensku ešte nie sú zvyknutí. Buď sa starajú sami alebo využívajú opatrovateľskú službu v domácom prostredí. Ak to už okolnosti neumožňujú, tak situáciu riešia umiestnením opatrovaného do pobytového zariadenia.

Pre bližšie informácie kontaktujte e-mailom na diakonia@ecavke.sk alebo telefonicky: MUDr. Zuzana Katreniaková, PhD. (štatutárna zástupkyňa Cesty nádeje) -0910950930 Mgr. Valéria Andrejčáková (sociálna pracovníčka špecializovaného zariadenia) -0902288770 Anna Ruszová (vedúca domácej opatrovateľskej služby) – 0910950920