«

»

júl 17

Obľúbené kolobežky – viete ich správne používať?

Ulice nášho sídliska, ale aj mesta brázdia mladší i starší na kolobežkách. Platia však pravidlá, ktoré musíte dodržiavať:
📌po chodníku sa nimi môže jazdiť len rýchlosťou chôdze a bez ohrozenia chodcov.
📌od 1. januára sú kolobežkári vodiči nemotorového vozidla rovnako, ako sú aj osoby na bicykli s pomocným motorčekom či segwayi.

„Kolobežku či segwai smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny viesť len osoba staršia ako 15 rokov. Na jednomiestnom samovyvažovacom vozidle nie je dovolená jazda viacerým osobám. Vodič nesmie požívať alkohol,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisa Bárdyová.
📌pri jazde na kolobežke ste povinný držať obom rukami riadidlá s výnimkou, keď dávate znamenie o smere jazdy (odbočovaní)
📌zakázané je obsluhovať mobilný telefón, ak vás prichytia policajti, hrozí pokuta 100 eur.
📌zakázané je tiež počas jazdy viesť psa a prevážať predmety.
Zdieľate kolobežku? Až od 18 rokov
Začiatkom leta sa v meste objavili zdieľané elektrické kolobežky prepravcu Bolt.
„Je zakázané jazdiť nimi pod vplyvom alkoholu či omamných látok, tiež jazdiť na jednej kolobežke viac ako jednej osobe. Nosnosť kolobežky je síce 120 kilogramov, ale ak sa na nej vozí viac osôb (aj detí s nižšou hmotnosťou), kolobežka sa horšie ovláda,“ hovorí Eduard Suchánek zo spoločnosti prevádzkujúcej elektrické kolobežky.
Podľa pravidiel spoločnosti Bolt môžu elektrické kolobežky používať osoby staršie ako 18 rokov.
Zdroj: Polícia SR, Bolt