«

»

jún 21

Dnes majú sviatok oteckovia

Tretia nedeľa v tomto mesiaci je venovaná všetkým mužom, z ktorých sa stali ockovia. V túto nedeľu sa v mnohých krajinách sveta oslavuje otcovstvo a pripomíname si dôležitosť otca v rodine.

Sviatok vďačí za svoj zrod pravdepodobne Američanke Sonore Louise Smart Dodd, ktorá cítila potrebu uctiť si všetkých otcov. Jej otec – veterán občianskej vojny – Wiliam Jackson Smart po smrti manželky musel vychovávať šesť detí sám. Sonora vnímala svojho otca ako hrdinu a navrhla, aby podobný sviatok, ako majú mamy, mali aj všetci otcovia. Popularita sviatku narastla a tretia júnová nedeľa sa postupne stala sviatkom všetkých otcov.

Úloha otca je v rodine a v živote dieťaťa veľmi dôležitá. Je to výnimočná osoba a ovplyvnňuje formovanie osobnosti dieťaťa.

Milí oteckovia, vo svojom mene sa vám chcem poďakovať za všetko, čo s láskou robíte pre svoje rodiny. Že sa venujete deťom, organizujete výlety, učíte ich bicyklovať, či hrať futbal, že pomáhate mamkám v domácnosti, jednodiucho, že ste prítomní v ich každodennom živote.

Aj keď už mnohí z nás máme vlastné rodiny, aj my sa pri tejto príležitosti môžeme poďakovať našim otcom – už dedom – za ich lásku a starostlivosť. Nemusíme im kupovať hmotný darček , stačí aj slovíčko „ďakujem“.

Oteckovia, želám vám zdravie, silu do ďalších dní a radosť zo svojich najbližších.

Lenka Kovačevičová, starostka