«

»

máj 08

Slovensko si pripomína 75 rokov od ukončenia druhej svetovej vojny

Ukončenie druhej svetovej vojny v Európe si jednotlivé štáty nášho kontinentu pravidelne pripomínajú 8. mája. V Slovenskej republike je Deň víťazstva nad fašizmom dňom pracovného pokoja. Rozhodli o tom poslanci zákonodarného zboru v júni 1996. V tomto roku si pripomíname 75. výročie víťazstva nad fašizmom a nacizmom.

Druhá svetová vojna vypukla 1. septembra 1939 napadnutím Poľska hitlerovským Nemeckom. Agresori, najmä vojenské jednotky Nemecka a Japonska, v prvých rokoch vojny dosahovali veľké víťazstvá na všetkých frontoch. 

Prelom z rokov 1941 a 1942, keď vojská Sovietskej armády odrazili nápor fašistov v bitke o Moskvu, predznamenal obrat v prospech nielen ZSSR, ale aj spojencov Británie a USA. Bitka o Stalingrad v roku 1943 znamenala zásadný obrat vo vojne. Západné veľmoci začali obmedzovať rozpínavosť fašistickej moci a teroru, najmä zastavením nemeckého ťaženia v severnej Afrike v rokoch 1942-43, dobytím Sicílie v roku 1943 a úspešným vylodením v Normandii v roku 1944.

Na prelome apríla a mája 1945 bolo otázkou času, kedy fašistické Nemecko, hlavný agresor vojny, bude donútené podpísať kapituláciu. Ešte 3. mája 1945 sa dovŕšilo oslobodenie Slovenska, keď posledné zvyšky nemeckých vojsk zlikvidovali v Javorníkoch a Bielych Karpatoch. S Nemeckom kolaborujúca vláda slovenského štátu aj s prezidentom Jozefom Tisom podpísala kapituláciu 8. mája 1945. Metropolu bývalého Československa, Prahu, stále ohrozovali nemecké jednotky, v meste 5. mája 1945 vypuklo májové povstanie pražského ľudu.

Dňa 7. mája 1945 o 02.41 hod. bola v sídle štábu západných spojeneckých vojsk v Remeši podpísaná kapitulácia, ktorú okrem predstaviteľov Nemecka podpísalo osem spojeneckých generálov zo ZSSR, Veľkej Británie, USA, Francúzska, pričom sa 8. mája 1945 do 23.01 hod. mali ukončiť všetky boje. 

Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva. O život pri ňom prišlo asi 45 až 60 miliónov ľudí. Boje prebiehali v Európe, Ázii a Afrike.  Počas šiestich rokov trvania zomreli desiatky miliónov civilistov, milióny príslušníkov ozbrojených síl, boli zničené mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku. 

V mnohých krajinách sa Deň víťazstva nad fašizmom oslavuje v tento deň, zatiaľ čo v Rusku a krajinách bývalého Sovietskeho zväzu kvôli časovému posunu,  až o deň neskôr. Každoročne sa 9. mája konajú v Rusku vojenské prehliadky na Červenom námestí v Moskve. V tomto roku z pochopiteľných dôvodov prehliadka nebude. 

Tento deň je príležitosťou vzdať hold všetkým obetiam vojny. 

Zdroj: TASR a Wikipédia, ilustračné foto