«

»

máj 01

Dnes je Sviatok práce i 16 rokov nášho členstva v Európskej únii

Každý rok 1. mája slávime Sviatok práce. Prvýkrát sa na Slovensku konali oslavy pri tejto príležitosti už v roku 1890. Tradícia osláv 1. mája ako Sviatku práce ale vychádza z udalostí, ktoré sa stali koncom 19. storočia v Amerike.


1. máj je medzinárodný sviatok pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály 1889 v Paríži na pamäť všeobecného štrajku a masových demonštrácií robotníkov, ktoré sa konali roku 1886 za osemhodinový pracovný čas. V roku 1886 sa všade v USA – od New Yorku po San Francisco – zdvihla vlna demonštrácií. Centrom boja bolo Chicago, do ulíc ktorého vyšlo 1. mája 40 000 štrajkujúcich. Štrajky pokračovali ešte dva dni, ale 3. mája využila polícia stretnutie štrajkujúcich so štrajkokazmi a začala paľbu do robotníkov, pričom šesť osôb bolo zabitých a päťdesiat ťažko ranených. Po krvavých udalostiach v Chicagu rozpútali úrady v celých USA štvanice proti robotníckemu hnutiu a masovo zatýkali.

Po vzniku Česko-Slovenska bol od roku 1919 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich. V rokoch 1933 – 1938 vyjadrovali protest proti fašizmu a vojne. Prvomájové oslavy boli v období socializmu v Česko-Slovensku po vzore Sovietskeho zväzu spojené s prvomájovými sprievodmi s alegorickými vozmi. Dnes je 1. máj dňom pracovného pokoja.

„V týchto neľahkých časoch vám želám, aby ste nestratili prácu, aby ste sa dokázali postarať o svoje rodiny. Tí, ktorí sú ohrození touto situáciou, aby ju zvládli čo najmenej bolestivo. Za prácu považujem aj starostlivosť o vašich blízkych. A preto, aj keď ste doma a nezarábate peniaze, cíťte sa hrdo. Zveľaďujete to, na čom vám najviac záleží – vašu rodinu, “ povedala starostka mestskej časti Košice Nad jazerom Lenka Kovačevičová.

Sme 16 rokov členmi únie
1. mája v tomto roku oslavuje Slovensko 16. výročie svojho vstupu do Európskej únie. Práve 1. mája 2004 sa Slovenská republika, spolu s ďalšími deviatimi krajinami, stala súčasťou spoločenstva, v ktorom od jeho vytvorenia vládne najdlhšie obdobie mieru v Európe. Slovensko sa stalo rovnocenným partnerom krajín, ktoré dnes spolu s ním tvoria najväčšiu obchodnú veľmoc na svete a zdieľajú spoločné hodnoty, akými sú sloboda, demokracia, či solidarita.

Členstvo v Európskej únii je pre Slovensko veľkým úspechom. Dúfame, že si výhody tohto úspechu budeme môcť naplno užívať ešte mnoho rokov.

Zdroj: Wikipédia a Európska komisia,