«

»

mar 06

Opatrenia Mestskej časti Košice – Nad jazerom a informácie v súvislosti s výskytom koronavírusu COVID-19

Dôležitá je PREVENCIA

Mestská časť Košice – Nad jazerom v súvislosti s koronavírusom prijala dnešným dňom 6.3.2020 preventívne opatrenie a to, že dôjde k obmedzeniu všetkých plánovaných hromadných akcií, aktivít v mesiaci marec, ktoré mala priamo organizovať mestská časť, kde by sa mohlo na jednom mieste stretnúť viac navzájom neznámych ľudí, detí alebo seniorov.
Ide  o nasledovné aktivity : Medzinárodný deň žien, Vítanie bábätiek do života, Akadémia mažoretiek, Deň učiteľov. (budeme sa snažiť o náhradný termín týchto akcií)
Až do odvolania bude uzavreté Centrum materiálnej pomoci na miestnom úrade. Mestská časť sa v súvislosti s výskytom tohto vírusu riadi usmernením hlavného hygienika SR a aktívne komunikujeme s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, ako aj s Mestom Košice a Košickým samosprávnym krajom, ktorí tiež prijali opatrenia. Dopravný podnik v prostriedkoch MHD zvýšil dezinfekciu. Stredné školy, ktorých zriaďovateľom je samosprávny kraj, budú vybavené bezdotykovými dávkovačmi dezinfekčných prostriedkov pri vstupoch.
Štátne divadlo Košice vyzýva návštevníkov, aby sa nezúčastňovali verejných podujatí, ak sa vrátili z oblastí ohrozených vírusom.
Priestory Miestneho úradu MČ Košice – Nad jazerom sú niekoľko krát do dňa opakovane dezinfikované.

Odporúčame dbať na prevenciu u všetkých vekových skupín obyvateľov sídliska, najmä však u starších osôb a osôb so zníženou imunitou: 

– umývajte si ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii tečúca voda a mydlo, je potrebné použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu

– pri kašľaní a kýchaní používajte jednorazové papierové vreckovky, ktoré po použití vyhoďte do koša

– vyhýbajte sa kontaku s ľuďmi, ktorí majú príznaky chrípky 

– ak ste už ochoreli, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup Vašej liečby.

Osoby, ktoré navštívili oblasti s potvrdeným výskytom vírusu a majú po návrate zvýšenú teplotu, kašeľ, sťažené dýchanie a bolesti svalov a kĺbov, kontaktujte TELEFONICKY, nie osobne, svojho lekára. Občania môžu otázky adresovať epidemiológom aj prostredníctvom e-mailu: novykoronavirus@uvzsr.sk alebo aj na linku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Odporúčame riadiť sa Usmernením hlavného hygienika SR: http://www.uvzsr.sk/…/Usmernenie_HH_SR_COVID-19_druha_aktua…

Údaje o aktuálnej epidemiologickej situácii vo svete môžete sledovať na: https://www.who.int/…/novel-coronavirus-…/situation-reports/

WWW.UVZSR.SK