«

»

sep 13

Zapojte sa do zbierky Biela pastelka

V piatok 20. septembra 2019 sa uskutoční už 18. ročník zbierky, ktorej cieľom je upozorniť na problematiku ľudí so zrakovým postihnutím a pomôcť im žiť čo najkvalitnejší a samostatný život. Prať, žehliť, fejsbúkovať či cestovať – to všetko sa po strate zraku dá naučiť, iba sa treba obrátiť na skúsených odborníkov. Pomocnú ruku ponúka Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), ktorá je organizátorom verejnej zbierky Biela pastelka.


„Hlavný stan“ Bielej pastelky v Košickom kraji bude už tradične na Hlavnej ulici pri súsoší Immaculata, kde nájdete informačné stánky s  dobrovoľníkmi i pracovníkmi Krajského strediska ÚNSS v Košiciach. Čaká vás bohatý celodenný program, ktorý prinesie množstvo informácií o živote so zrakovým postihnutím. Môžete sa zoznámiť s tým, aké kompenzačné a optické pomôcky zrakovo postihnutým pomáhajú. Ak máte pocit, že sa vám horšie číta, máte šancu si vyskúšať priamo na mieste čítanie pomocou elektronických lúp a optických pomôcok. Rady vám dajú vyškolení odborníci.

Nezabudnite si dať skontrolovať zrak

Pridávame špeciálne upozornenie na komplexnú možnosť dať si skontrolovať stav vášho zraku. Na jednom mieste, rýchlo a bezbolestne získate základné skríningové informácie, a tiež možnosť konzultácií s odborníkmi. Lekári a zdravotnícki pracovníci sa pozrú na váš vnútroočný tlak i stav sietnice pomocou OCT prístroja.
Zrakové parametre (zraková ostrosť, tupozrakosť, farbosleposť atď.) premerajú pomocou prístroja Visiotest. O tieto merania sa postará Vaša optika. Aby ste získali obraz o svojom zdraví komplexnejšie, môžete si dať zmerať aj hladinu cukru v krvi.

Pastelkové tímy

V Košickom kraji i po celom Slovensku bude mať verejná zbierka svoje zbierkové tímy. Všetci, ktorým nie je osud nevidiacich a slabozrakých ľahostajný, získajú za dobrovoľný príspevok do pokladničky spinku v tvare pastelky alebo symbolickú pastelku, ktorou pomyselne nakreslia ďalší pekný príbeh pre niekoho, kto to potrebuje.

Členovia tímu Bielej pastelky sú ľahko identifikovateľní. Budú mať oblečené biele tričká s logom bielej pastelky. Finančné prostriedky zbierajú do bielo-modrých papierových pokladničiek, ktoré sú zapečatené nálepkou. Ambasádorkou Bielej pastelky je aj tohto roku moderátorka Adela Vinczeová.

Aj vďaka vám nevidiaci varia či pracujú na počítači…

Pri každej zbierke sa zväčša pýtame KAM idú naše peniaze. V prípade Bielej pastelky si môžete byť istí, že peniaze budú kvalitne využité. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vďaka nim môže pomáhať výučbou čítania a písania Braillovho písma, učiť nevidiacich samostatne sa pohybovať po uliciach pomocou bielej palice. Ani práca na počítači či ovládanie dotykového telefónu dnes nie je pre nevidiacich problémom a pod odborným vedením to poľahky zvládnu. Vďaka zbierke môžu nevidiaci a slabozrakí absolvovať kurzy práce s kompenzačnými a optickými pomôckami, ktoré im výrazne uľahčujú život. Naučia sa tiež samostatne fungovať v domácnosti – zvládnu varenie, pranie i žehlenie.

Aj vďaka vám, a tomu, že sa do zbierky Biela pastelka zapojíte, sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života…

Nevidiacich a slabozrakých môžete prostredníctvom zbierky podporiť:

  • zaslaním SMS v hodnote 2 € na číslo 820 v sieti Orange, Telekom a O2
  • príspevkom na účet SK23 1111 0000 0014 3025 8006
  • alebo online darom prostredníctvom www.bielapastelka.sk.