«

»

apr 26

Dni Ukrajiny boli aj naším dňom

Lienka i Gracia si získali srdcia divákov

Združenie FEMAN od 19. do 26. apríla organizuje 4. ročník podujatia Dni Ukrajiny 2018
v Košiciach. Je to výnimočný cezhraničný projekt podporujúci rozvoj spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskou republikou. Na zorganizovaní bohatého týždenného programu  sa podieľalo viacero partnerov, medzi nimi aj naša mestská časť. Nám patril utorok, 24. apríla.

Predpoludním bol v Kultúrnom stredisku Jazero výchovný koncert pre žiakov jazerských škôl. Súboru Lienka, ktorý bol hlavným účinkujúcim, tlieskalo viac ako 150 školákov a učitelia zo ZŠ na Bukoveckej ulici, zo Špeciálnej základnej školy na Rovníkovej ulici, Súkromného gymnázia z Dneperskej ulice a zo ZŠ J. Urbana z Jenisejskej ulice. Pre našich školákov to bola úžasná príležitosť „naživo“ vidieť tanec a trochu aj kultúru nášho blízkeho suseda – Ukrajiny.

Popoludní  sa tanečníci poprechádzali po našej mestskej časti. Sprevádzala ich a to naj zo sídliska im predstavila naša starostka. Prešli sa po lesoparku, videli naše známe„telocvične v prírode“ miestny úrad i samotné jazero, ktoré sa im páčilo, a tak trochu po ňom závistlivo i poškuľovali.

Potom sa „lienkári“ vrátili do kultúrneho strediska, kde ich od 17. hodiny spolu so súborom Gracia čakalo podvečerné vystúpenie. Pozostávalo z viacerých vstupom. Diváci mali od tlieskania až červené dlane, takým silným potleskom ďakovali mladým tanečníkom, ktorí si získali ich srdcia,
za ich úžasné výkony.

Na záver veľmi príjemne stráveného podvečera  na ukrajinských hostí čakalo malé prekvapenie.  Náš známy a viacerými oceneniami ovenčený súbor G Mini Dance team im predviedol program Kalinka, v ktorom, ako už samotný názov napovedá, naše deti uviedli tanec, ktorý nepozná hranice, a tak ukrajinským, ako aj našim deťom, je srdcu blízky.

Deň Ukrajiny sa v našej mestskej časti skončil objatiami, potriasaním rúk, rozdávaním darčekov a hlavne prísľubom, že o rok by sa na jubilejnom 5. ročníku opäť s nami radi stretli.