«

»

júl 17

Občianske združenie Tvoja šanca postavilo ihrisko na pétanque

Pomôže im cibriť presnosť

Občianske združenie Tvoja šanca sa od minulého týždňa môže pýšiť ďalšou možnosťou sebarealizácie a športovania jeho klientov s rôznym zdravotným znevýhodnením. Na dvore jeho sídla vzniklo ihrisko na hru pétanque – čo je hádzanie gule čo najbližšie k drevenej loptičke.

 


„Snažili sme sa ponúknuť klientom čosi, čomu sa môžu venovať, čo ich zaujme a okrem pohybu v nich dokáže vyvolávať i túžbu zabojovať a súťažiť s ostatnými. Pritom je to šport nenáročný, ale zábavný,“ popísala zmysel vytvorenia tejto zóny riaditeľka združenia Katarína Hermely. Dostali na to príspevok z Fondu zdravia mesta Košice n. f., ten však všetky náklady nepokryl, a tak ostatok išiel z vlastných peňazí a postavili ho svojpomocne. „Toto je už druhá aktivita, ktorá sa nám podarila. Prvou bolo vytvorenie denného stacionára, druhou sú tieto pétanquové ihriská a multifunkčná zóna, kde môže byť okrem iného nielen príležitosť na oddych, ale trebárs i výstavy obrazov či stretnutia umelcov. Do konca roka chystáme ešte jedno prekvapenie, ale čo, neprezradím, nech ostane prekvapením.“

Na otvorenie ihriska prišiel i primátor mesta Richard Raši spolu s námestníčkou Renátou Lenártovovou. „ To, čo robí Jazero pre športovanie občanov, je obdivuhodné, je naozajstným lídrom v tejto oblasti, k čomu prispieva aj prostredie – voda a zeleň,“ chválil primátor kroky mestskej časti, i vysvetlil, prečo sem radi zamierili. „V priebehu približne polroka tu vzniklo workoutové ihrisko pre náročné športovanie, fit centrum v prírode pre rôzne vekové kategórie,  ihrisko Ježko pre najmenších a teraz toto centrum a multifunkčná zóna. Určite je ich vytvorenie vhodným výberom pre zdravotne znevýhodnených občanov. Pétanque pomáha cibriť presnosť, trpezlivosť, aj fyzickú silu, pretože gule nie sú najľahšie, vážia 80 deka. Skúsil som si to. V auguste, kedy tu bude turnaj, chcem určite prísť. Dovtedy snáď nájdem dvoch spoluhráčov, aby sme vytvorili trojčlenné družstvo. Musia však byť slabší ako ja, aby som sa na turnaji nečervenal,“ zažartoval.

Na slávnostnom prestrihnutí pásky bola i starostka Lenka Kovačevičová, ktorá ocenila aktivity občianskeho združenia,  najmä elán a entuziazmus riaditeľky Kataríny Hermely a Štefana Jambricha, ktorí, ak by bolo treba, boli by schopní pracovať aj 24 hodín, len aby klientom vytvorili maximálne príjemné podmienky pobytu, kým sú mimo rodinného prostredia.