«

»

júl 12

Viac ako stovka seniorov navštívila nedávno našu mestskú časť

Potulka sa im páčila

Seniori zo Šace, Sídliska Ťahanovce, Starého Mesta i ďalších mestských častí si dali nedávno rande v našej mestskej časti. Práve tu bola v poradí siedma potulka v rámci od minulého roku fungujúceho projektu vzájomného spoznávania sa seniorov  a prostredí, kde fungujú.

 

Jazerská potulka viac ako stovky dôchodcov sa začala v Kultúrnom stredisku Jazero, kde  ich prišli pozdraviť i primátor mesta Richard Raši a jeho námestníčka Renáta Lenártová. Naša starostka im predstavila mestskú časť, jej históriu, súčasnosť i to, čo by v nej malo pribudnúť v blízkej budúcnosti. Po kultúrnom programe sa seniori vybrali na prechádzku po mestskej časti a na návštevu farnosti sv. Košických mučeníkov, kde sa im venoval pán farár ThLic. Peter Kentoš:

Pri ceste späť sa zastavili v lesoparku a obdivovali fitnes v prírode, workoutové ihrisko i ľudí, ktorí na zariadeniach cvičili. Ich kroky potom zamierili do Vodnolyžiarskeho strediska Trixen. Alexander Vaško ml., ktorý je majstrom Európy i sveta vo vodnom lyžovaní,  im o sebe povedal pár slov a potom ukázal ako ho lyže na vode počúvajú. Záverečnou bodkou za potulkou po mestskej časti bol kultúrny program, v ktorom sa spevom, tancom i hrou na hudobné nástroje predstavila seniorom jazerská generácia základných a umeleckej školy. A úplne na záver bola guľášová párty.

„Zariadenia na cvičenie v prírode, to je niečo, čo by sme určite aj u nás privítali. Žiaľ, realitou sa to asi nestane,“ poťažkala si po prehliadke predsedníčka Klubu seniorov zo Sídliska Ťahanovce Mária Borovská. „Radi by sme tento nápad odkukali, lebo aj u nás by si seniori určite chceli pocvičiť, a dokonca zadarmo, ale… možno sa viacerí pozbierame a prídeme aspoň tu, k vám, ak je to tu stále otvorené. Výborný bol aj kultúrny program. Čo si pamätám, nikde inde, kde som bola, taký ešte nebol. S celou návštevou som veľmi spokojná,“ podčiarkla. Súhlasne kývala hlavou i ďalšia Ťahanovčanka Helena Olexová. Podľa nej všetko, čo na Jazere videla a zažila, sa jej veľmi  páčilo.

So všetkým boli spokojní, ale najviac „zabodovala“ možnosť cvičenia v prírode, aj medzi dôchodcami zo Šace. „Chceli by sme to mať, ale kvôli niektorým občanom asi by to nemalo dlhú životnosť,“ hodnotila realitu predsedníčka Denného centra z tejto mestskej časti Eva Beneová. „“No možno sa aj tak skúsim porozprávať s naším starostom, lebo pohyb je pre nás, vekovo starších, veľmi dôležitý, a možno by tieto zariadenia využívali aj mladší obyvatelia.

„Hoci je teplo, na potulku na Jazero sa mi chcelo aj s ďalšími seniormi prísť, pretože
sa priznávam, že okrem kostola sídlisko nepoznám. A mala by som, veď som Košičanka. Všetko, čo som od návštevy očakávala, sa splnilo. Len je mi ľúto, že u nás, na Severe, sa asi nepodarí nič od vás odkukať. Aspoň keby sme mali vlastné a prijateľne veľké priestory,“ smutná bola predsedníčka severského Denného centra Magdaléna Harčáriková.

Ani jediné zlé slovo či negatívum z potulky po našom sídlisku nevyslovili seniorky ani z Denného centra zo Starého Mesta. Boli plné očakávania,  ale výsledok návštevy ich  prekonal. „Zvlášť sa nám, a to musíme podčiarknuť, páčilo, že po celý čas bola s nami pani starostka. I keď má určite tiež veľa práce, úctu, ktorú nám takto prejavila, si vážime a závidíme vám ju. Rovnako by sme od vás k nám preniesli aj toto prostredie pri jazere, kde je veľa možností na relax i športovanie. Všetko u vás bolo perfektné,“ zhodli sa predsedníčka Denného centra Mária Küchelová a členka centra Erika Priščáková. Dokonca už dohodli, že sa ich a naše jazerské centrum stretnú v septembri vo fitnesku v prírode na priateľskom športovom zápolení.

I keď všetky názory seniorov vyznievajú ako chválenkárenie, podľa predsedu Rady seniorov mesta Košice JUDr. Jána Cabana sú na mieste. Naša mestská časť vyzdvihla latku náročnosti pri zorganizovaní potulky vysoko a prekonať ju pri potulkách v ďalších mestských častiach bude takmer nemožné. Páčila sa im skladba toho, čo navštívili i videli.  Nejeden senior priznal, že naše sídlisko vôbec nepoznal, ešte tu ani raz nebol, a aj preto sú vďační, že projekt potuliek existuje. Dáva im priestor aj takto spoznávať Košice, činnosť denných centier i jeden druhého ako rovesníkov. A tiež, že od každého môžu niečo dobré odkukať a skúsiť to preniesť do života vo svojom centre.

Cez prázdniny majú potulky prestávku, ale v septembri budú pokračovať v ďalších mestských častiach. Najbližšie to bude Sídlisko Dargovských hrdinov.