«

»

máj 15

Dve naše lode na Košických Benátkach výrazne zaujali

Podujatie prilákalo asi dvetisíc divákov

Súkromná stredná odborná škola z Bukoveckej ulice sa postarala o súťaže, kreatívne dielne a aktivity pre deti, Tramtária pripravila animačnú zónu, ČSOB simulátor rýchlosti a naša mestská časť takmer trojhodinový program Jazero žije. Návštevníci podujatia Košické Benátky pri našom jazere mali v ponuke dosť aktivít, ktorým sa mohli do hlavnej večernej plavby vlastnoručne zhotovených lodičiek a rôznorodých plavidiel venovať.

 

Do programu Jazero žije prispeli Jazerské mažoretky, spevácke súbory Nádej i Jazerčan, tancami G – Mini a deti zo Súkromnej základnej školy na Galaktickej ulici. rozprávkou o maškrtnom Elovi Divadlo Tom a Elo, spevom rapper Paul Project, hudobným vstupom hudobníci Dávid Scholc a Daniel Čekan a ukážkami poslušnosti a výcviku psov Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov z útulku v Haniske. Účinkujúcich obdivovali a tlieskali im aj partneri našej mestskej časti z XV. obvodu Budapešti vedení starostom Lászlóm Hajdú, ktorí boli aj s mladými z maďarského parlamentu detí a mládeže u nás na návšteve. Páčilo sa im, že oba spevácke súbory na ich počesť zanôtili aj maďarskú pesničku. Po našich účinkujúcich sa na pódium postavili umelci z budapeštianskeho obvodu Csomópont – Tehetségkutató és tehétséggondozó egyesület, ktorí pridali hudobné a spevácke čísla. Po našom programe taktovku prevzalo mesto Košice, ktoré na obveselenie a spestrenie tiež pripravilo hudobné a spevácke čísla.

So stmievaním a časom blížiacim sa k pol ôsmej večer sa návštevníci v rekreačnej zóne pomaly presúvali k brehu jazera, kde sa začali sústreďovať posádky z lodičiek a plavidiel – účastníci 23. ročníka Košických Benátok. Každý si na brehu hľadal čo najlepšie miesto, aby videl ich plavby i súboj, kto sa najrýchlejšie presunie k stredu jazera. Fantázia tvorcov plavidiel bola opäť bez hraníc, vedľa seba plávali Flinstonovci, plážové ihrisko, Nebo, električka, malý les, Lenka, indiáni na kajaku a ešte veľa, veľa ďalších lodičiek na vlastný pohon a s povinným osvetlením, aby ich aj v šere bolo dobre vidieť.

Naša mestská časť mala na vode štyroch reprezentujúcich – občianske združenie Tvoja šanca, Detský domov na Uralskej ulici, seniorov z Denného centra a lodičku našej mestskej časti na šliapací pohon zabezpečený starostkou mestskej časti Lenkou Kovačevičovou a jej zástupcom Bernardom Berberichom. Po hodnotení poroty na šiestom mieste skončila loď ZOO Košice, na piatom Centra voľného času, na štvrtom Mestských lesov, na treťom Seniori z nášho Denného centra, na druhom mlaď s loďkou Nebo z Detského domova v Podolínci a na prvom Flinstonovci Detského domova z Uralskej ulice. Posádka z Luníku IX získala cenu poroty a ostatní certifikát o tom, že plavbu zvládli a nepotopili sa.
Záverečnou bodkou za podujatím, na ktorom boli odhadom minimálne dve tisícky divákov, ktorému aj počasie prialo, i keď meteorológovia hlásili dážď, bol bohatý ohňostroj.