«

»

apr 12

Na Jazerskú kvapku krvi prišlo viac ako 50 šľachetných ľudí

Darca krvi je hrdina

Aká jednoduchá, a predsa veta s hlbokou myšlienkou, ktorú mal na zadnej strane trička jeden zo zdravotníkov košickej Národnej transfúznej služby (NTS). Minulý piatok sa spolu s kolegami z NTS a MUDr. Adrianou Slivkovou presťahoval na tri hodiny do budovy nášho miestneho úradu, kde bol prvý tohtoročný mobilný odber Jazerskej kvapky krvi.

 

Ľudia prichádzali a prichádzali. Počet dobrovoľných darcov  tejto vzácnej tekutiny presiahol päťdesiatku. Niekoľkých síce museli zdravotníci vyradiť, pretože výsledky vyšetrenia nedopadli dobre, boli tesne po chorobe alebo mali nízky tlak, ale 45 mladých i starších krv odovzdalo. „Nielen zdravím, ale i ich počtom sme milo prekvapení. Z troch doterajších odberov, dvoch vlani a tohto, prišiel teraz najväčší počet ľudí.  Vidieť, že Jazerčania vedia byť k sebe ohľaduplní, ústretoví, chcú si pomáhať,“ spokojná bola MUDr. A. Slivková. Ocenila, že prišli aj mladí ľudia, prvodarcovia, z ktorých sa do budúcnosti môžu stať pravidelní poskytovatelia vzácnej tekutiny. Napríklad ako Ján Lancoš, ktorý absolvoval prvý odber ako 23 –ročný a v piatok krv daroval 102-krát. Neuveriteľné číslo.

Prišli aj mladí ľudia i darcovia v strednom veku.  Poslanec Michal Capcara došiel aj s manželkou Janou. „Na odber neideme po prvýkrát. Pravidelným darcom som už asi 5  rokov a pokiaľ mi to zdravie dovolí, určite ním chcem aj ďalej byť,“ prehlásil. Manželka Janka priznala, že síce sa bojí vpichu ihly, ale potom je to už v pohode. „K darovaniu ma priviedol práve manžel.  Oproti nemu mám síce menej odberov, ale kým sa bude dať, aj ja chcem určite iným pomáhať.“

„Jazerská kvapka krvi dopadla veľmi dobre. Ľudia opäť potvrdili, že majú šľachetné srdce. Som rada, že prišlo veľa darcov – 45, čo je najviac z doterajších odberov. Došli mladí, aj stredná generácia. Všetkým veľká vďaka. Tí, ktorým to teraz nevyšlo, ale krv chcú darovať, môžu to urobiť  6. októbra, kedy bude ďalšia kvapka. Už teraz sa na všetkých tešíme,“ zhodnotila podujatie a pridala októbrovú pozvánku starostka Lenka Kovačevičová.