«

»

jan 30

Darujme 2% z dane Natálke

Priatelia, dobrí ľudia, blíži sa termín podávania daňového priznania, v ňom je možnosť darovať 2 % z vašej dane tým, ktorí to najviac potrebujú. Podporme milé tri a pol ročné dievčatko Natálku, ktorá je zverená do náhradnej starostlivosti babke Deniske z nášho sídliska.

Dievčatko sa narodilo s rázštepom chrbtice, ku ktorému sa pridružilo mnoho ďalších diagnóz. Natálka trpí hydrocefalom, má problémy s močovým mechúrom, štítnou žľazou a chôdzou . Vďaka projektu „Od začiatku v dobrých rukách“ a finančnej pomoci vo výške 2 500 eur pomôže Natálke pri zatiaľ neistej chôdzi špeciálne chodítko a bude môcť aj naďalej rehabilitovať v centre blízko jej bydliska. Natálka sa narodila ako jedno z dvojčiat. Do piateho mesiaca bolo všetko v poriadku, až kým lekári zistili, že jeden z plodov je značne poškodený a je takmer isté, že dievčatko neprežije. Uvažovalo sa dokonca o odstránení plodu, avšak nakoniec sa rozhodlo, že obe dvojčatá budú donosené. Boli to štyri mesiace obáv o budúcnosť. Natálka sa však rozhodla zabojovať a napriek prognózam doktorov prežila. „V nemocnici strávila štyri mesiace a podstúpila viaceré operácie chrbtice, hlavy a nožičiek,“ hovorí Natálkina stará mama. Dievčatko musí byť niekoľkokrát do dňa cievkované, keďže má rozdvojenú obličku a moč preto nie je odvádzaný správne. Jej nožičky sú od kolienok dole veľmi slabé, chodidlá si vôbec necíti. „Cvičíme denne doma, bicyklujeme na motopede, dvakrát do roka absolvujeme liečenie v štátnom zariadení, ale to stále nestačí. Potrebujeme špecialistov v rehabilitačných centrách, ktoré si nemôžeme dovoliť.“ Natálka dokáže chodiť za pomoci chodítka, ale v chôdza v priestore jej ešte robí problém. Jej chodidlá sú nestabilné a nedokážu udržať jej váhu. Je to však veľká bojovníčka, kto ju pozná obdivuje ju, čím všetkým si už prešla a aké pokroky robí. „Je plná života radosti, keď vidí deti na ihrisku kričí za nimi, že aj ona vie behať, ale nejde jej to, tak sa len natriasa v kočíku a teší sa.“ Natálka je veľmi živá a svojej starostlivej babke, ktorá nestráca nádej, robí obrovskú radosť. „ Som jej stará mama, ktorá si ju vzala do opatery, aby mala 24-hodinovú maximálnu opateru. Bojujeme spoločne.“

Ďakujeme, že aj vy pomôžete. Ak podávate daňové priznanie sami, darovať 2 % z dane môžete do konca marca . Zamestnanci, ktorým ročné zúčtovanie dane robí zamestnávateľ, sa pre pomoc pre Natálku môžu rozhodnúť do 30. apríla 2020. Ak chcete dievčatko podporiť aj inak , kontaktujte babku Denisu Ondruškovú cez messenger na facebooku.