«

»

sep 23

Od soboty je naše sídlisko bohatšie o vyše 300 stromov

Podarilo sa! Akcia – Sadíme Stromy života mala veľký úspech. Stodvadsať dobrovoľníkov zasadilo v našej mestskej časti vyše 330 stromov.

Od sobotného rána sa schádzali tínedžeri, seniori, aj rodiny s deťmi pred miestnym úradom. Rozdelili sa do 17 skupín, ktoré sa vybrali sadiť stromy do sedemnástich nami vytipovaných lokalít. Nemuseli si priniesť so sebou nič – spoločnosť Kosit sa postarala o kompletné záhradnícke náradie – a tak sa sadeniachtiví mohli pustiť hneď zrána do práce. Sadenice stromov si preniesli svojpomocne, alebo mali zabezpečenú dopravu. Za pár hodín boli sadenice listnatých alebo ihličnatých stromov zasadené v zemi. Ktorý typ stromu je najvhodnejší pre danú lokalitu, sme konzultovali s odborníkmi z Dobrovoľníckeho centra Košíc, ktoré túto aktivitu organizuje počas Košickej dobrovoľníckej jesene. Cieľom projektu je zasadiť v meste a v blízkom okolí počas niekoľkých rokov 300-tisíc stromov – jeden za každého Košičana. Sadenie stromov má pomôcť aj klíme – ochladiť mesto v čase horúčav.

Mimoriadne spokojný po akcii bol aj riaditeľ Dobrovoľníckeho centra Košíc Martin Ištvan, ktorý avizuje druhý „diel“ sadenia stromov na Jazere na jar budúceho roka.